Rodičia odhadujú výdavky na školské potreby na maximálne 200 eur

NETKY.SK • 28 August 2024, 10:26 • 2 min
Rodičia odhadujú výdavky na školské potreby na maximálne 200 eur

BRATISLAVA - Väčšina rodičov plánuje pokryť tieto náklady z bežnej výplaty, pričom niektorí si na to už dlhšie šetrili. Ďalším dôležitým výdavkom je vreckové.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Nadpolovičná väčšina rodičov odhaduje, že v septembri minú na školské potreby pre svoje deti maximálne 200 eur. Približne pätina rodičov očakáva vyššie výdavky, zatiaľ čo takmer štvrtina nevie náklady odhadnúť. Tieto údaje vyplývajú z júnového prieskumu agentúry STEM/MARK pre spoločnosť Home Credit Slovakia.

"Presnú predstavu o výdavkoch na učebnice, pomôcky a ďalšie potreby má iba 4 % rodičov školopovinných detí. Väčšina, konkrétne 58 %, má len približnú alebo všeobecnú predstavu," uviedol analytik trhu spoločnosti Home Credit, Jaroslav Ondrušek. Podľa neho väčšina rodičov plánuje pokryť tieto náklady z bežnej výplaty, pričom niektorí si na to už dlhšie šetrili. Avšak 12 % rodičov bude musieť siahnuť do úspor a 2 % zvažujú pôžičku.

Ďalším dôležitým výdavkom je vreckové. Pravidelné vreckové poskytuje svojim deťom 27 % rodičov, 39 % dáva peniaze podľa aktuálnej potreby, a tretina rodičov (34 %) vreckové nedáva vôbec.

Sumy vreckového sa rôznia, od desiatok až po stovky eur ročne na jedno dieťa. Napríklad 15 % rodičov dáva na vreckové od 80 do 120 eur ročne, 11 % len do 20 eur, a ďalších 11 % poskytuje od 280 do 400 eur ročne.

Najčastejšie začínajú rodičia dávať vreckové deťom vo veku 11 až 13 rokov (29 %), niektorí však už vo veku 6 - 7 rokov (21 %) alebo dokonca ešte skôr, pred šiestym rokom života (10 %).

"Deti vo veku 9 až 12 rokov by už mali dostávať vreckové, aby sa naučili hospodáriť s peniazmi," odporúča ombudsman klientov Home Creditu, Miroslav Zborovský. "Výška sumy závisí od možností rodiny, ale netreba to preháňať. Vreckové nie je odmena, ale prostriedok na učenie sa finančnej gramotnosti," spresnil.

V súčasnosti, keď sa hotovosť používa čoraz menej, má mnoho detí už aj svoje platobné karty. Podľa prieskumu má platobnú kartu vo vekovej kategórii 6 až 17 rokov 38 % detí. Najčastejšie ju získali vo veku 14 - 16 rokov (34 %), v 11 - 13 rokoch (27 %) a vo veku 8 - 10 rokov (23 %). Po 16. roku života kartu dostalo len 8 % detí.

Prieskum tiež ukázal, že väčšina rodičov (56 %) diskutuje so svojimi deťmi o príjmoch a výdavkoch domácnosti. Ďalších 23 % hovorí o týchto témach aspoň s niektorými deťmi, najčastejšie od veku 11 až 13 rokov (30 %). Niektorí rodičia začínajú učiť deti o financiách už vo veku 6 - 7 rokov, keď nastupujú do základnej školy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: STEM/MARK, Home Credit Slovakia, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies