Rodičovský dôchodok neohrozil vládu: Tomáš odmieta spor, Danko volá po ďalšej debate

NETKY.SK • 21 Október 2024, 08:22 • 2 min
Rodičovský dôchodok neohrozil vládu: Tomáš odmieta spor, Danko volá po ďalšej debate

BRATISLAVA - Napriek tvrdeniam Andreja Danka o konflikte v koalícii kvôli rodičovskému dôchodku, minister práce Erik Tomáš odmieta, že by išlo o spor ohrozujúci vládu. Opatrenie bolo podľa neho dohodnuté naprieč koaličnými stranami a podporené aj sociálnymi partnermi. Danko však trvá na tom, že SNS chce v tejto otázke pokračovať v diskusii.

slovakia

left justify in out

V posledných dňoch sa objavili protichodné vyjadrenia týkajúce sa rodičovského dôchodku, ktoré vyvolali záujem verejnosti a médií. Diskusia na túto tému sa rozprúdila po nedeľňajšej relácii, kde predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko uviedol, že je s ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny Erikom Tomášom v konflikte ohľadom rodičovského dôchodku.

Minister Tomáš na tieto tvrdenia rýchlo reagoval a vysvetlil, že nešlo o žiadny veľký spor ani o ohrozenie stability vlády. Podľa jeho slov bol návrh na úpravu rodičovského dôchodku dohodnutý v rámci vládneho konsolidačného tímu, ktorý zahŕňal zástupcov všetkých koaličných strán – Smeru, Hlasu i SNS. Zdôraznil tiež, že na úprave sa zhodli aj sociálni partneri v rámci tripartity, a že dokonca ani Jednota dôchodcov na Slovensku nebola spokojná s pôvodným nastavením tohto opatrenia.

Tomáš tiež upozornil, že otázka rodičovského dôchodku bola prerokovaná a podporená širokým politickým spektrom, pričom samotné opatrenie presiahlo podporu len koalície. Napríklad skutočný 13. dôchodok, ktorý je súčasťou programového vyhlásenia vlády, bol prijatý v parlamente s podporou až 104 poslancov, čo predstavuje ústavnú väčšinu.

"Úspech tohto návrhu sme prezentovali na spoločnej tlačovej konferencii, na ktorej som stál bok po boku s Andrejom Dankom a Jánom Richterom," uviedol Tomáš.

Napriek tomu Danko v diskusnej relácii zdôraznil, že SNS ako koaličná strana pristupuje k riešeniu otázky rodičovského dôchodku zodpovedne a súhlasili s jeho aktuálnou úpravou. Napriek tomu však podľa jeho slov ostáva priestor na ďalšiu diskusiu a prípadné vylepšenia nastavenia tohto dôchodku v budúcnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: SNS, FB/Erik Tomáš, Foto: FB/Erik Tomáš
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies