Rodina chcela baletku, dostala bojovníčku. Kostik v klietke ľudí ničí, mimo nej im chce pomáhať

NETKY.SK • 3 Jún 2024, 18:30 • 3 min
Rodina chcela baletku, dostala bojovníčku. Kostik v klietke ľudí ničí, mimo nej im chce pomáhať

Prvotne z toho mal byť iba dočasný pobyt pod Tatrami, napokon sa na Slovensku usadila. Olexandrina Kostik prišla do trnavského Spartakus Fight Gym s cieľom zdokonaliť sa v boji na zemi. Hlavný tréner Ján Hudák však v talentovanej Ukrajinke videl veľký potenciál, preto ju presvedčil, aby sa začala venovať MMA. A spravil dobre. Mladá reprezentantka našich východných susedov už pri prvých vystúpeniach ukázala, že s ňou do budúcnosti treba počítať.

slovakia

left justify in out

Keď som mala päť rokov, v televízii som uvidela zápasy žien. Už vtedy som vedela, že chcem bojovať, no moja rodina bola proti. Prihlásili ma na balet,“ začala s vyrozprávaním svojho príbehu držiteľka modrého opasku v brazílskom jiu-jitsu. Pôvodne sa chcela venovať výhradne tejto disciplíne, ale životný osud zariadil veci inak: „S bojovými športami som začala ešte na Ukrajine, neskôr som prišla na Slovensko. Najskôr z toho mala byť iba dovolenka na dva týždne. V jeden moment prišli tréneri s návrhom, či nechcem vyskúšať aj MMA.
 
V meraniach síl medzi pletivami našla bleskovo skrytú vášeň. Okrem nemalých schopností sa pri konfrontáciách môže spoliehať aj na silnú mentalitu. „Do každého zápasu dávam sto percent a potom ma Janko s Riškom musia z klietky vynášať na rukách, lebo sa nedokážem ani postaviť,“ so smiechom hovorí Sandra Kostik, o ktorej nezlomnosti svedčí fakt, že pri poslednom meraní síl ešte tridsať sekúnd pred koncom prehrávala, no protivníčku nakoniec donútila odklepať.
 
Výhovorky vo svojom slovníku nemala. Hoci si musela zvykať na nové prostredie a prioritne myslieť na živobytie, stále si dokázala nájsť čas na to, aby zavítala do gymu. „Je veľmi ťažké nájsť ženu, ktorá sa pre MMA obetuje ako ona. Musela odísť z rodnej krajiny a všetko stavila na túto kartu. Keď sem došla, mala tri práce, ale aj popri nich stíhala trénovať,“ skladá pomyselný klobúk pred svojou zverenkyňou tréner Ján Hudák.

Srdce na správnom mieste
Po príchode do Trnavy nemala talentovaná športovkyňa na ružiach ustlané. Všetko potrebné si musela a chcela zabezpečiť po vlastnej osi. „Nie som zvyknutá na to, že sa o mňa niekto stará, takže som si potrebovala nájsť prácu. Nevedela som ale ani po slovensky, ani po anglicky. Napokon som zamierila do závodu na výrobu sedačiek. Mám šťastie, že nejde o nič fyzicky náročné,“ nesťažuje sa skromnosť vyžarujúca žena hájaca farby Spartakus Fight Gym.

Zatiaľ čo Olexandrina Kostik v klietke ľudí ničí, mimo nej im má v pláne pomáhať. Vytvorené puto k deťom chce zúročiť na dobrú vec. „Na Ukrajine študujem, aktuálne som v poslednom magisterskom ročníku. Učím sa za učiteľa pre detí so špeciálnym zdravotným znevýhodnením. Chcela by som pomáhať ľuďom,“ zakončila zápasníčka, ktorá už 15. júna otvorí kartu turnaja FABRIQ 5 v Nových Zámkoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
FABRIQ MMA, Zdroj foto: FABRIQ MMA
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies