Rodiny rukojemníkov naliehajú na Bidenovu administratívu, aby uzavrela dohodu s Hamasom, ktorá nezahŕňa Izrael +VIDEO

NETKY.SK • 5 September 2024, 09:49 • 2 min
Rodiny rukojemníkov naliehajú na Bidenovu administratívu, aby uzavrela dohodu s Hamasom, ktorá nezahŕňa Izrael +VIDEO

WASHINGTON - Rodiny amerických rukojemníkov zadržiavaných Hamasom naliehajú na Biely dom, aby vážne zvážil uzavretie jednostrannej dohody s teroristickou organizáciou s cieľom zabezpečiť prepustenie ich blízkych, a podľa piatich osôb oboznámených s týmito diskusiami sa o tejto možnosti v súčasnosti diskutuje v Bidenovej administratíve.

slovakia

left justify in out

Na nedeľňajšom stretnutí s poradcom pre národnú bezpečnosť Jakom Sullivanom po tom, ako Hamas zabil šesť rukojemníkov vrátane Američana Hersha Goldberga-Polina, príbuzní amerických občanov, ktorí sú stále v zajatí, naliehali na administratívu, aby posúdila možnosti, ktoré nezahŕňajú Izrael, uviedli zdroje. Predstavitelia administratívy rodinám povedali, že preskúmajú "všetky možnosti", ale dohoda s Hamasom, ktorá zahŕňa Izrael, je stále najlepším prístupom, uviedli ľudia oboznámení s rozhovorom.

Podľa ľudí oboznámených s rozhovormi sa diskusie o jednostrannej dohode vedú v čase, keď členovia rodiny a niektorí predstavitelia administratívy čoraz viac veria, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa nezaviaže k dohode s Hamasom, ktorá by zaviedla prímerie v Gaze výmenou za prepustenie rukojemníkov.

Hamas zadržiava ešte štyroch amerických rukojemníkov, o ktorých sa USA domnievajú, že sú nažive, a administratíva sa usiluje o návrat pozostatkov ďalších troch, o ktorých sa predpokladá, že sú mŕtvi.

Televízia NBC News v júni informovala, že Bidenova administratíva diskutovala o možných rokovaniach s Hamasom o jednostrannej dohode o prepustení amerických rukojemníkov v Gaze, ak by sa rozhovory o prímerí s Izraelom rozpadli. Táto myšlienka sa nepresadila, niektorí najvyšší predstavitelia administratívy boli dôrazne proti nej a prezident Joe Biden sa rozhodol pokračovať v snahe dosiahnuť širšiu dohodu, ktorá by zahŕňala Izrael a v konečnom dôsledku načrtla cestu k ukončeniu konfliktu.

Podľa dvoch bývalých a dvoch súčasných amerických predstaviteľov oboznámených s plánovaním však Bidenova administratíva zostavila zoznam väzňov v USA, ktorých prepustenie by Hamas mohol mať záujem zabezpečiť ako súčasť dohody, ktorá by oslobodila unesených Američanov. Jeden z týchto úradníkov uviedol, že na zozname je päť osôb.

Bidenova administratíva dokonca približne pred šiestimi mesiacmi prostredníctvom katarských predstaviteľov predbežne oslovila Hamas, aby preskúmala možnosť jednostrannej dohody v čase, keď rokovania o širšej dohode zahŕňajúcej Izrael uviazli na mŕtvom bode, uviedli americkí predstavitelia.

Dodali, že táto úvodná predohra nikam neviedla.

Jeden z predstaviteľov administratívy uviedol, že myšlienka jednostrannej dohody s Hamasom je nereálna, pretože USA nemajú dostatok prostriedkov, ktoré by mohli ponúknuť výmenou za amerických rukojemníkov. "Zvážili sme všetky možnosti, ako oslobodiť rukojemníkov a priviesť ich domov k ich rodinám. Kvôli požiadavkám Hamasu nebola predložená oficiálna ponuka na vedľajšiu dohodu, pretože žiadna takáto dohoda nie je možná," povedal úradník.

"Hamas chce dve veci, ktoré môže zabezpečiť len Izrael: prímerie a takmer 1 000 palestínskych väzňov, ktorí sú v súčasnosti v izraelských väzniciach. Každý iný návrh nikam nevedie, pretože to je to, čo Hamas požaduje za rukojemníkov," dodal úradník. "Prezident Biden a zvyšok americkej vlády sú naďalej plne odhodlaní vrátiť rukojemníkov vrátane Američanov ich rodinám. A naďalej pracujeme dňom i nocou na dokončení dohody o prímerí a prepustení rukojemníkov, o ktorej sa diskutuje".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: NBC News, Foto: Yahoo
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies