Rokovania šéfov diplomacií členských štátov EÚ v Luxemburgu: Situácia na Ukrajine a v Gaze zostáva v centre pozornosti

NETKY.SK • 25 Jún 2024, 11:05 • 2 min
Rokovania šéfov diplomacií členských štátov EÚ v Luxemburgu: Situácia na Ukrajine a v Gaze zostáva v centre pozornosti

LUXEMBURG - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok sa včera (24. júna 2024) zúčastnil na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci (FAC) v Luxemburgu. Šéfovia diplomacií členských štátov Únie opätovne diskutovali o situácii na Ukrajine a na Blízkom východe. Venovali sa otázkam regiónu Veľkých jazier v Afrike aj situácii v Gruzínsku, súčasťou programu bolo stretnutie s partnermi zo západného Balkánu.

slovakia

left justify in out

Rokovanie Rady FAC sa konalo len týždeň po švajčiarskom Samite o mieri na Ukrajine, ktorého priebeh zhodnotili ministri a štátni tajomníci na zasadnutí. „Samit vyslal silný signál smerom k presadeniu trvalého a spravodlivého mieru na Ukrajine na základe princípov medzinárodného práva a Charty Organizácie Spojených národov,“ konštatoval štátny tajomník M. Eštok a zároveň zdôraznil potrebu zvýšenej angažovanosti voči krajinám, hlavne Globálneho juhu, ktoré sa konferencie nezúčastnili. Rada rovnako prijala v poradí 14. balík sankcií voči Rusku, ktorý cieli na jeho vojenské spôsobilosti pokračovať vo vojne proti Ukrajine.

V súvislosti s prehlbujúcou sa humanitárnou krízou na Blízkom východe zdôraznil M. Eštok potrebu dosiahnutia čo najskoršej dohody na prímerí a prepustení rukojemníkov v zmysle nedávno prijatej rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN. „Len trvalé prímerie umožní zabezpečiť udržateľný prísun humanitárnej pomoci. Súčasne sa tak obnovia vyhliadky na budúci mierový proces v regióne,“ uviedol štátny tajomník rezortu diplomacie a informoval o pripravovanej pomoci zo strany SR pri prevoze zranených a chorých Palestínčanov z Gazy na doliečenie do nemocníc v členských štátoch EÚ.

Na pozvanie vysokého predstaviteľa/podpredsedu Európskej komisie Josepa Borrella sa minister pre Európu a zahraničné veci Igli Hasani zúčastnil na neformálnom stretnutí ministrov zahraničných vecí EÚ a ministrov zahraničných vecí krajín západného Balkánu .
Na pozvanie vysokého predstaviteľa/podpredsedu Európskej komisie Josepa Borrella sa minister pre Európu a zahraničné veci Igli Hasani zúčastnil na neformálnom stretnutí ministrov zahraničných vecí EÚ a ministrov zahraničných vecí krajín západného Balkánu .
Zdroj: Ministria për Evropën dhe Punët e Jashtme

Štátny tajomník vyzdvihol taktiež priestor pre politickú diskusiu o západnom Balkáne. Na rokovaní s predstaviteľmi štátov tohto regiónu apeloval na potrebu udržať tému rozširovania EÚ medzi prioritami nadchádzajúceho päťročného inštitucionálneho cyklu. Vyzval zároveň na využívanie novovytvoreného nástroja, ktorý poskytuje financie na adaptáciu v prostredí Únie.

Pokračujúce zasadnutie zamerané na aktuálny vývoj v Gruzínsku potvrdilo podporu jeho európskej integrácie. Pootvorenie európskych dverí Gruzínsku udelením statusu kandidátskej krajiny v decembri 2023 je prvým krokom na jeho ceste do EÚ. Ministri a štátni tajomníci preto upozornili na dôležitosť implementácie reforiem stanovených v deviatich odporúčaniach Európskej komisie.

Témou rokovania Rady FAC bol aj región Veľkých jazier s dôrazom na zhoršujúcu sa bezpečnostnú a humanitárnu situáciu v africkom regióne.

Štátny tajomník Marek Eštok dnes pokračuje v pracovnom programe v Luxemburgu, zúčastní sa na zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti (GAC) a na Medzivládnych konferenciách s Ukrajinou a Moldavskom, čím sa otvoria prístupové rokovania s obomi štátmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Tlačový odbor MZV SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies