Rozhovor Trumpa s Muskom na sieti X sprevádzal výpadok, Trump opisoval atentát

NETKY.SK • 13 August 2024, 08:32 • 2 min
Rozhovor Trumpa s Muskom na sieti X sprevádzal výpadok, Trump opisoval atentát

WASHINGTON - Naživo prenášaný rozhovor republikánskeho kandidáta na prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa s miliardárom Elonom Muskom na sociálnej sieti X sprevádzali technické problémy a musel byť o bezmála 45 minút odložený. Podľa Muska išlo o takzvaný DDoS útok. Trump po oneskorenom štarte líčil svoj pohľad na atentát, pri ktorom ho minulý mesiac strelec zasiahol do ucha. Povedal tiež, že Rusko by nikdy nenapadlo Ukrajinu, keby bol prezidentom.

slovakia

left justify in out

Rozhovor na Trumpovom účte na X, ktorý mal začať o 20:00 miestneho času (2:00 SEČ), si najskôr pustilo viac ako 120.000 užívateľov, mnohým ďalším sa ale potom zobrazila chybová hláška "Podrobnosti nie sú k dispozícii", uviedla agentúra AP.

"Zdá sa, že došlo k masívnemu DDoS útoku na X," uviedol Musk s odkazom na typ kybernetického útoku, pri ktorom sa útočníci snažia narušiť určitú internetovú službu tým, že ju preťažia veľkým množstvom otázok alebo požiadaviek.

Rozhovor nakoniec začal s oneskorením 42 minút a trval asi dve hodiny. V jeden čas ho počúvalo asi 1,3 milióna ľudí.

Muskom avizovaný rozhovor "bez vopred daného scenára" mal slúžiť na to, aby americký exprezident priamo oslovil potenciálne milióny voličov. Bola to tiež príležitosť pre sociálnu sieť X získať nových používateľov, pripomenula AP.

Trump v rozhovore opísal do detailu okrem iného to, ako vnímal atentát na svoju osobu z 13. júla na predvolebnom mítingu v Butleri v Pensylvánii, z ktorého vyviazol so zranením ucha, zabitý však bol jeden účastník akcie a ďalší dvaja boli zranení, zomrel aj útočník. Podľa exprezidenta atentát umožnil "nedostatok koordinácie" a chyba ochrannej služby pri zabezpečení budovy, odkiaľ útočník strieľal. Podľa agentúry Reuters Trump tiež uviedol, že sa do Butleru v októbri vráti. Voľby sa v USA uskutočnia 5. novembra.

Musk, ktorý sa ešte pred niekoľkými rokmi označoval za demokrata, podporil Trumpovu prezidentskú kandidatúru dva dni po neúspešnom atentáte.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: ČTK, AP, CNN, Foto: NPR / AP / Matt Rourke
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies