Rozmach umelej inteligencie premiešal karty. Najhodnotnejšou spoločnosťou sveta je výrobca čipov. Čo to znamená?

NETKY.SK • 23 Jún 2024, 09:06 • 2 min
Rozmach umelej inteligencie premiešal karty. Najhodnotnejšou spoločnosťou sveta je výrobca čipov.  Čo to znamená?

Nvidia vyrába čipy, ktoré sú potrebné na prevádzkovanie umelej inteligencie. Prezývajú ich aj "moderné zlato". Umelá inteligencia sa totiž vyvýja obrovskou rýchlosťou a každá spoločnosť chce výpočtový výkon neustále zvyšovať a trénovať svojich chatbotov či programy.

slovakia

left justify in out

Umelá inteligencia nie je len abstraktným konceptom. Jej fungovanie je síce v cloude, no aj ten musí poháňať technika. A toto premiešalo karty v technologickom svete ako nikdy predtým. Výrobca grafických čipov Nvidia, ktorý je známy najmä pre svoje herné grafické karty sa dostal do centra diana a vyšplhal sa na post najhodnotnejšej spoločnosti sveta. Predbehol pri tom gigantov ako je Apple či Microsoft, ktorých spoločnosť v hodnote predčila o milióny dolárov. 

Grafické karty už totiž neboli len doménou hráčov počítačových hier alebo tažiarov kryptomien. Teraz už sú potrebné v obrovskom množstve na spracovávanie požiadaviek umelej inteligencie. Výrobca čipov Nvidia sa stal najhodnotnejšou spoločnosťou na svete po tom, čo sa cena jej akcií v utorok vyšplhala na historické maximum. Teraz má hodnotu 3,34 bilióna dolárov, pričom cena sa od začiatku tohto roka takmer zdvojnásobila.

Predbehli Apple aj Microsoft

Akcie skončili obchodný deň na úrovni takmer 136 dolárov, čo predstavuje nárast o 3,5 percenta, vďaka čomu sú cennejšie ako ďalší technologický gigant Microsoft. Začiatkom tohto mesiaca predbehla Nvidia aj Apple.

Nvidia vyrába čipy, ktoré sú potrebné na prevádzkovanie umelej inteligencie. Prezývajú ich aj "moderné zlato". Umelá inteligencia sa totiž vyvýja obrovskou rýchlosťou a každá spoločnosť chce výpočtový výkon neustále zvyšovať a trénovať svojich chatbotov či programy. Toto si vyžaduje počítačový výkon, ktorý však nestíhajú v dostatočnom tempe dopĺňať.

V máji, po zverejnení najnovších finančných výsledkov, technologický analytik Quilter Cheviot Ben Barringer povedal, že spoločnosť „opäť prekonala veľkú prekážku“. "Dopyt bude pokračovať," dodal. Vo februári však úverový analytik Barclays Sandeep Gupta tvrdil, že veľký podiel Nvidie na trhu bude ťažké udržať vzhľadom na rastúci počet konkurentov a spochybnil, ako by zákazníci Nvidie speňažili softvér umelej inteligencie.

PopisGeneratívne AI čipy naberajú na cene.
PopisGeneratívne AI čipy naberajú na cene.
Zdroj: foto: Bloomberg

Nedostatkový tovar

Kľúčovou surovinou na výrobu týchto čipov sú totiž polovodiče a tie sú svetovo nedostatkovým tovarom. Ich najväčší výrobca sídli na Taiwane, ktorý sa preto stal ekonomicky veľmi dôležitým. Je však taktiež miestom neustálych provokácii zo strany čínskej armády. Cena polovodičov sa teda neustále zvyšuje.

A keďže tovar sa nestíha dopĺňať, cena týchto čipov ide prudko hore, čo dáva Nvidii do rúk silné karty. Bez čipov totiž AI fungovať nebude. Táto problematika je aj za výrazným zdražením cien herných komponentov, čo pocítili najmä hráči videohier. Svetový nedostatok zmenil odvetvie techniky. Firmy sa predbiehajú pri vývoji umelej inteligencie, pretože každá novinka prichádza rýchlo a nikto nechce byť pozadu. Milióny vývojárov sa teda pri svojej požiadavke na viac čipov obracajú práve na kalifornskú spoločnosť.

Chris Penrose, globálny vedúci obchodného rozvoja v Nvidii, predpovedal ďalší rast v sektore. „Generatívna umelá inteligencia skutočne transformuje podniky a telekomunikačné spoločnosti na celom svete,“ povedal. "Sme len na začiatku."  Súhlasia s ním aj mnohí analytici.

Preteky v hodnote

„Veríme, že v priebehu budúceho roka bude boj o dosiahnutie hodnoty firmy 4 bilióny dolárov v oblasti technológií centrom diania a súbojom medzi Nvidiou, Applom a Microsoftom,“ uvádza sa v poznámke zo začiatku tohto týždňa. Ružová budúcnosť výrobcu však ešte spečatená nie je. 

Svet vidí, že umelá inteligencia je hudbou budúcnosti a vidí to aj konkurencia Nvidie a jednoznačne nespí. Analytici predpokladajú tvrdý súboj, ktorý môže vyústiť do porážky Nvidie. Vývoj ide neustále dopredu a je dôležité udržať sa v obraze. Inak totiž iný výrobca rád zákazníkov preberie. 

Firma benefituje najmä z obrovských objednávok firmy Open AI. Tá stojí za najznámejšou formou umelej inteligencie - chatbotom ChatGPT. Ešte pred ôsmimi rokmi mala firma zisky najmä z grafických kariet. Súperila vtedy s AMD a snažila sa hráčom priniesť čo najlepší zážitok. 

Nová generácia umelej inteligencie.
Nová generácia umelej inteligencie.
Zdroj: foto: nextbigfuture.com

Kryptomenový ošiaľ

To už je však minulosťou. V roku 2020 sa spoločnosť vyšvyhla hore na kryptomenovom ošiali. Jej grafické karty boli totiž potrebné na ťaženie kryptomien, najmä Bitcoinu, a ľudia ich tak začali masovo nakupovať a ťažiť. Hodnota Nvidie sa vtedy viac než zdvojnásobila. 

To však bolo nič oproti nárastu, ktorý firma zažila s príchodom umelej inteligencie. Tá zmenila celé jej hlavné zameranie. Obrovské objednávky na čipy a ich nedostatok poslali spoločnosť do astronomických hodnôť, ktoré predtým vôbec neboli bežnou praxou.

Zraniteľnosť technologického sektoru

IT tak opäť ovládlo americké burzy a ukázalo aj zraniteľnosť moderného sveta. Kľúčovou "ingredienciou", ktorú umelá inteligencia potrebuje sú práve polovodiče. Vyrába ich len pár firiem na svete a najväčšia z nich je vo vojenskom ohrození na Taiwane. Stačí teda odstrihnúť spoločnosti od tejto technológie a AI impérium veľmi rýchlo skončí v troskách. 

A práve preto je ochodná vojna nebezpečná. Napäté vzťahy s Čínou môžu kľudne ohroziť technologický sektor a ten tak začne oslabovať v raste a vývoj spomalí. Ceny taktiež vystrelia do astronomických výšin. Prudký nárast Nvidie je ukazovateľom, ako veľmi závislý je moderný zápaný svet na polovodičoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: bbc.com, nasdaq.com, cnn.com foto: BBC
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies