Rozsiahly IT výpadok paralyzoval vo svete dopravu, médiá i banky. Pravdepodobne ho spôsobila chybná aktualizácia

NETKY.SK • 19 Júl 2024, 12:36 • 2 min
Rozsiahly IT výpadok paralyzoval vo svete dopravu, médiá i banky. Pravdepodobne ho spôsobila chybná aktualizácia

Rozsiahly výpadok systémov v piatok (19. 7.) narušil prevádzku bánk, leteckú dopravu či televízne vysielanie v mnohých krajinách sveta vrátane USA, Spojeného kráľovstva, Holandska, Španielska, Nemecka aj Austrálie. Informujú o tom agentúry AP a Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa prvotných informácií stojí za výpadkami chybná aktualizácia od poskytovateľa kybernetickej bezpečnosti CrowdStrike, informoval portál The Verge.

Stránka Downdetector zaznamenala náhly nárast problémov s webovými stránkami vrátane aplikácií spoločnosti Microsoft, bankových webových stránok a aplikácií leteckých spoločností, informuje zahraničný portál The Telegraph.

„V súčasnosti dochádza k narušeniu celej siete v dôsledku globálneho výpadku IT služieb tretej strany, ktorý je úplne mimo našej kontroly. Rezervácie a registrácia sú momentálne nedostupné. Ak máte dnes cestovať a ešte ste sa neprihlásili na svoj let, môžete tak urobiť na letisku,“ informovala letecká spoločnosť Ryanair na sociálnej sieti.

Podľa spravodajského webu Skynews spoločnosti Microsoft a Crowdstrike príčinu výpadkov vyšetrujú. „Výpadky môžu byť spôsobené viacerými príčinami a spoločnosť Microsoft ich pomenovala skôr ako ‚technický problém‘ než kybernetický incident,“ uviedla pre web odborníčka na ochranu osobných údajov Lauren Wills-Dixonová.

Pokladňa zobrazuje modrú obrazovku v obchode s potravinami postihnutom kybernetickým výpadkom v Sydney, Austrália 19. júla 2024.
Pokladňa zobrazuje modrú obrazovku v obchode s potravinami postihnutom kybernetickým výpadkom v Sydney, Austrália 19. júla 2024.
Zdroj: Reuters / Stella Qiu

Výpadky po celom svete

Prevádzkovateľ železníc v Malajzii hlásil problém s predajom lístkov a služieb zákazníkov. Na letisku Changi v Singapure meškajú lety spoločností AirAsia a VietJet Air, uviedol web, ktorý sám v ranných hodinách zaznamenal výpadok.

Ľudia v Spojenom kráľovstve si nedokážu rezervovať termín prostredníctvom Národnej zdravotníckej služby (NHS). „Ordinácie všeobecných lekárov majú problémy. Nefunguje rezervačný systém a nie je možné získať prístup k záznamom pacientov,“ povedala spravodajkyňa Skynews.

Výpadok ovplyvnil aj televízne stanice Channel 10 a ABC v Austrálii, pričom nefunguje ani Sky News Australia.

Na Aljaške prestali fungovať tiesňové linky 911. Tamojšie centrum vydalo náhradné čísla, naktoré sa v prípade pomoci môžu ľudia obrátiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, The Telegraph, ČTK, AP, Foto: news18.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies