ROZSUDOK SMRTI v Gaze: Azbest uvoľnený zo stavieb po izraelskom bombardovaní bude ZABÍJAŤ desaťročia! + dramatické VIDEÁ

NETKY.SK • 12 Október 2024, 17:04 • 4 min
ROZSUDOK SMRTI v Gaze: Azbest uvoľnený zo stavieb po izraelskom bombardovaní bude ZABÍJAŤ desaťročia! + dramatické VIDEÁ

Obyvatelia Gazy sú vystavení časticiam uvoľneným do ovzdušia pri ničení enklávy Izraelom. Vdychovanie môže spôsobiť rakovinu.

slovakia

left justify in out


Neustále izraelské bombardovanie Gazi vypustilo na tamojších obyvateľov ďalšieho smrteľného, ale tichého nepriateľa - azbest.
 
Azbest, minerál, ktorý v neporušenom stave nepredstavuje pre človeka veľké riziko, ale po rozptýlení a uvoľnení do atmosféry je vysoko karcinogénny, sa nachádza vo veľkej časti stavieb v Gaze.
 
V uplynulom roku spôsobili izraelské bomby rozbitie obrovského množstva tohto materiálu na drobné častice, ktoré môžu potenciálne spôsobiť rakovinu u tých, ktorí ich vdichnu, čo podľa odborníkov viedlo k tomu, že prípady rakoviny budú v Gaze pravdepodobne hlásené „celé desaťročia“.

Podľa odhadov OSN môže byť približne 800 000 ton rozbombardovanej sutiny v Gaze kontaminovaných azbestom.
ených v Gaze, povedal pre Al-Jazeeru popredný odborník na azbest Roger Willey. „Tragédia, ktorá sa bude odohrávať v nasledujúcich rokoch."

Podľa Willeyho sa vystavenie ľudí, ktorí sa ocitli na mieste po každom z izraelských bombových útokov, azbestu dá prirovnať k vystaveniu ľudí v okolí Svetového obchodného centra, keď sa 11. septembra 2001 zrútilo v New Yorku.

Po rokoch sa ukázalo, že v oblakoch prachu boli toxické chemikálie vrátane azbestu.

„Vtedy [v roku 2001] som predpovedal, že na choroby súvisiace s azbestom zomrie viac ľudí, ako bolo zabitých pri útokoch septembra,“ povedal.

 

Obrazok
Zdroj: Al Jazeera

Podľa zdravotného programu Svetového obchodného centra od útoku zomrelo na súvisiace ochorenia 4 343 ľudí, ktorí prežili útok, a 2 974 ľudí, ktorí zomreli 11. septembra.

„V Gaze to bude úplne rovnaké,“ pokračoval Willey.

„Koncentrácie [azbestu] ... budú enormne vysoké, a to je zárukou mezoteliómu,“ povedal Willey s odkazom na rakovinu, ktorá sa bežne tvorí vo výstelke okolo pľúc alebo brucha.

Vystavenie azbestu môže mať za následok aj rakovinu pľúc, hrtana a vaječníkov, ako aj azbestózu, ktorú Národný onkologický inštitút USA opisuje ako „zápalové ochorenie postihujúce pľúca, ktoré môže spôsobiť dýchavičnosť, kašeľ a trvalé poškodenie pľúc“.

Marcy Bordersová, na obrázku nižšie, prežila útok na WTC a mala šťastie, že prežila. Môže však trvať desaťročia, kým sa objaví rakovina súvisiaca s azbestom.

   

Po útokoch z 11. septembra urobil fotoreportér dnes už ikonickú snímku prekvapenej Marcy Bordersovej, ktorá sa neskôr stala všeobecne známou ako „Dust Lady“
Po útokoch z 11. septembra urobil fotoreportér dnes už ikonickú snímku prekvapenej Marcy Bordersovej, ktorá sa neskôr stala všeobecne známou ako „Dust Lady“
Zdroj: AFP/Stan Honda

Bordersová zomrela v roku 2015 na rakovinu žalúdka.

„Záchranári 14. septembra... boli vystavení časticiam azbestu 10 až 12 hodín, než pokračovali na druhý deň,“ povedal Willey. „To je rozsudok smrti... to isté čaká aj ľudí v Gaze.“

Porovnanie s 14. septembrom je dôležité, pretože to bol jeden z mála incidentov, pri ktorom bolo možné skúmať vystavenie azbestu po výbuchu, povedala Liz Darlisonová, lesxavscb

Podľa nej je veľmi ľahké zaoberať sa bezprostrednými následkami zničenia. Bezprostredné nebezpečenstvá, ktoré predstavujú pozemné boje a letecké bombardovanie, majú vždy prednosť pred dlhodobými rizikami, poznamenala.

Dlhodobé účinky vystavenia azbestu však budú predstavovať „tragédiu, ktorá sa bude odohrávať v nasledujúcich rokoch“, povedal Darlison.

V roku 2016 Program OSN pre životné prostredie (UNEP) uviedol, že vystavenie azbestu pri práci spôsobilo podľa odhadov 209 481 úmrtí - viac ako 70 % všetkých úmrtí na rakovinu súvisiacu s prácou.

 

Azbest v utečeneckých táboroch

Azbest sa vďaka svojim izolačným a protipožiarnym vlastnostiam široko používal v stavebníctve až do konca 80. rokov 20. storočia, keď krajiny na celom svete vrátane Izraela začali zavádzať obmedzenia. Izrael úplne zakázal používanie azbestu v budovách v roku 2011.

Od začiatku vojny proti obliehanej enkláve Izrael bežne bombarduje utečenecké tábory v Gaze, kde sa podľa UNEP azbest nachádzal „v starších budovách a dočasných prístreškoch a prístavbách, ktoré sa nachádzajú v utečeneckých táboroch“.

Obrazok
Zdroj: Aj Jazeera

V decembri bolo pri útoku na utečenecký tábor Džabalia na severe Gazy zabitých 90 ľudí a viac ako 100 bolo zranených.

V júni Izrael zabil viac ako 270 Palestínčanov a približne 700 ďalších zranil pri nálete na utečenecký tábor Nuseirat.

V roku 2009 UNEP uviedol, že v tých istých poškodených budovách a prístreškoch v utečeneckých táboroch v Gaze, ako aj v kanalizačných potrubiach, čistiacich staniciach a zariadeniach na chov hospodárskych zvierat našiel jeden z najnebezpečnejších druhov azbestu, modrý azbest (krocidolit)

 

Žiadny únik, žiadna „bezpečná“ úroveň vystavenia

"Najlepšia vec, ktorú môžete urobiť, ak sa azbest dostane do ovzdušia, je „sadnúť do auta a odísť čo najďalej od neho“, povedal Willey.

Toto riešenie jednoducho nie je možné pre viac ako dva milióny Palestínčanov, ktorí sa tiesnia v enkláve s rozlohou približne 365 km2, z ktorej, ako varovala OSN, len 11 % sa považuje za bezpečnú zónu.

 

Palestínčania zachraňujú Mahmúda al-Ghola spod trosiek domu, ktorý zasiahli izraelské lietadlá F-16 počas izraelskej vojny v Gaze
Palestínčania zachraňujú Mahmúda al-Ghola spod trosiek domu, ktorý zasiahli izraelské lietadlá F-16 počas izraelskej vojny v Gaze
Zdroj: Reuters/Ibraheem Abu Mustafa

Okrem toho, primerané čistiace procesy môžu trvať roky a musia ich vykonávať odborníci, uviedol Willey.

Povedal: „Na zemi sú rozbité kusy azbestu, vo vzduchu sú následky výbuchu a ľudia po ňom neustále chodia a kopú ho, takže sa nikdy nevráti do bezpečného prostredia, kým sa všetko neodstráni".

Darlisonová poznamenala, že po výbuchu, pri ktorom sa uvoľní azbest, jednoducho nebude existovať „bezpečná úroveň vystavenia“.

„To, čo potrebujete, je veľká tabuľa s lebkou a skríženými kosťami s nápisom 'Nevstupovať' a v blízkosti expozície by sa mohli pohybovať len odborníci s kompletným dekontaminačným vybavením,“ povedala.

Darlisonová, ktorá si je veľmi dobre vedomá škôd, ktoré môže azbest spôsobiť, povedala, že „neznesie“ pozerať sa na dym valiaci sa z výbuchov v Gaze. „Je srdcervúce vedieť, že dedičstvo tejto vojny bude pretrvávať ešte mnoho rokov.“

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Al Jazeera, Foto: AFP/Belal Khaled
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies