Rusi zasiahli detskú nemocnicu v Kyjeve. Hlásia odtiaľ desiatky mŕtvych +VIDEO

NETKY.SK • 8 Júl 2024, 14:02 • 2 min
Rusi zasiahli detskú nemocnicu v Kyjeve. Hlásia odtiaľ desiatky mŕtvych +VIDEO

KYJEV - Moskovská armáda spustila masívny raketový útok na Ukrajine. Okrem iného Rusi zasiahli aj detskú nemocnicu v Kyjeve.

slovakia

left justify in out

Rusko spustilo po celej Ukrajine masívny raketový útok. Naprieč najväčšími mestami zazneli sirény, no v mnohých prípadoch ľudia nestihli dobehnúť do najbližších úkrytov. Dnešný deň sa stal osudným pre najmenej 20 osôb, uvádzajú zatiaľ ukrajinské autority.

BBC informuje, že v Kyjeve dnes zomrelo aspoň sedem ľudí. Ruská armáda sa zamerala na detskú nemocnicu Ohmatdyt. Zasiahla ju raketa a videá na sociálnych sieťach ukazujú rozsiahle škody. Budovu nemocnice podľa dostupných informácií evakuovali.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v čase útoku nachádza na návšteve Poľska. Následne má odcestovať do USA na tohtotýždňový samit NATO vo Washingtone. „Rôzne mestá: Kyjev, Dnipro, Kryvyj Rih, Slovjansk, Kramatorsk. Viac ako 40 rakiet rôznych typov. Poškodené boli obytné budovy, infraštruktúra a detská nemocnica,“ oznámil.

Šéf vojenskej správy v stredoukrajinskom meste Kryvy Rih Oleksandr Vilkul uviedol, že po útoku na mesto umrelo najmenej 10 ľudí a 31 ďalších sa zranilo. Z Kyjeve hlásia oblaky dymu.

Rádio Slobodná Európa zverejnilo na Telegrame video, ako sa v Kyjeve sformoval rad ľudí pomáhajúcich v oblasti zničenej nemocnice.

 

Ľudia pod troskami

Podľa starostu Kyjeva Vitaliho Klička išlo o „jeden z najhorších“ útokov na ukrajinské hlavné mesto vôbec. „Pod troskami ležia ľudia a presný počet obetí stále nie je známy,“ uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti a označil Ohmatdyt za „jednu z najdôležitejších detských nemocníc nielen v Kyjeve, ale aj v Európe“.

„Práve teraz všetci pomáhajú odpratávať trosky – lekári aj obyčajní ľudia,“ dodal.

Moskva bežne popiera, že by sa zameriavala na rezidencie, školy, nemocnice či iné civilné stavby, napriek jej častým bombovým útokom. Tie pritom naznačujú presný opak. „Rusko nemôže tvrdiť, že nevie, kam lietajú jeho rakety, a musí niesť plnú zodpovednosť za všetky svoje zločiny. Proti ľuďom, proti deťom, proti ľudskosti vo všeobecnosti,“ podotkol ukrajinský prezident.

Ukrajinské ministerstvo vnútra uvádza, že dosiaľ pri dnešných útokoch zahynulo aspoň 20 ľudí a minimálne ďalších 50 sa zranilo. Ide o súčet obetí zo všetkých ukrajinských miest.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: BBC, Foto: Sky News
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies