Ruská taktika AI na zasahovanie do amerických volieb zlyháva, tvrdí Meta

NETKY.SK • 16 August 2024, 10:29 • 2 min
Ruská taktika AI na zasahovanie do amerických volieb zlyháva, tvrdí Meta

MOSKVA - Rusko používa generatívnu umelú inteligenciu v online klamlivých kampaniach, ale podľa bezpečnostnej správy Meta zverejnenej vo štvrtok bolo jeho úsilie neúspešné.

slovakia

left justify in out

Materská spoločnosť Facebooku a Instagramu zistila, že taktiky poháňané umelou inteligenciou zatiaľ „poskytujú iba prírastkové zisky v produktivite a vytváraní obsahu“ pre zlých hercov a Meta dokázala narušiť operácie s podvodným vplyvom.

Snaha spoločnosti Meta bojovať proti „koordinovanému neautentickému správaniu“ na jej platformách prichádza v čase, keď sa množia obavy, že generatívna AI bude použitá na oklamanie alebo zmätenie ľudí vo voľbách v Spojených štátoch a iných krajinách.

Rusko zostáva hlavným zdrojom „koordinovaného neautentického správania“ pomocou falošných účtov na Facebooku a Instagrame, povedal novinárom David Agranovich, riaditeľ bezpečnostnej politiky spoločnosti Meta.

Od ruskej invázie na Ukrajinu v roku 2022 sa tieto snahy podľa správy sústreďujú na podkopanie Ukrajiny a jej spojencov.

Keď sa blížia voľby v USA, Meta očakáva, že Ruskom podporované online podvodné kampane zaútočia na politických kandidátov, ktorí podporujú Ukrajinu.

ilustračné foto
ilustračné foto
Zdroj: Richard Duncan Economics

Facebook bol roky obviňovaný z toho, že je využívaný ako mocná platforma na dezinformácie pred voľbami. Ruskí agenti použili Facebook a ďalšie sociálne médiá so sídlom v USA na vyvolanie politického napätia vo viacerých amerických voľbách, vrátane volieb v roku 2016, ktoré vyhral Donald Trump.

Odborníci sa obávajú bezprecedentnej záplavy dezinformácií od zlých hercov na sociálnych sieťach, pretože je ľahké použiť generatívne nástroje AI, ako je ChatGPT alebo generátor obrázkov Dall-E, na vytváranie obsahu na požiadanie v priebehu niekoľkých sekúnd.

Podľa správy sa AI používa na vytváranie obrázkov a videí a na preklad alebo generovanie textu spolu s vytváraním falošných správ alebo súhrnov.

Keď Meta hľadá dezinformáciu, pozerá sa skôr na to, ako účty fungujú, než na obsah, ktorý uverejňujú.

Ovplyvňujúce kampane majú tendenciu pokrývať celý rad online platforiem a Meta si všimla príspevky na X, predtým Twitter, ktoré sa používajú na to, aby sa vymyslený obsah zdal dôveryhodnejší. Meta zdieľa svoje zistenia s X a ďalšími internetovými firmami a tvrdí, že na prekazenie dezinformácií je potrebná koordinovaná obrana.

„Pokiaľ ide o Twitter (X), stále prechádzajú prechodom,“ odpovedal Agranovich na otázku, či Meta vidí, že X koná na základe tipov na klamanie. "Veľa ľudí, s ktorými sme tam v minulosti jednali, sa posunulo ďalej."

X obmedzil tímy dôvery a bezpečnosti a obmedzil snahy o moderovanie obsahu, ktoré sa kedysi používali na skrotenie dezinformácií, vďaka čomu sa výskumníci nazývajú živnou pôdou pre dezinformácie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: Reuters / Peter Dasilva
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies