Ruské jednotky nelegálne využívajú terminály Starlink: Ukrajina varuje pred zlepšením bojových schopností Moskvy

NETKY.SK • 16 Október 2024, 09:34 • 2 min
Ruské jednotky nelegálne využívajú terminály Starlink: Ukrajina varuje pred zlepšením bojových schopností Moskvy

VUHLEDAR / POKROVSK - Ruské sily využívajú nelegálne terminály Starlink, čo výrazne zlepšilo ich bojové schopnosti na fronte, informovali ukrajinskí vojaci. Terminály poskytujú zabezpečenú komunikáciu a živé snímky z dronov, čo prispelo k nedávnym ruským úspechom na bojisku. Ukrajina preto vyzýva na prísnejšie opatrenia proti zneužívaniu tejto technológie.

slovakia

left justify in out

Ruské sily používajú nelegálne terminály Starlink na výrazné zlepšenie svojich bojových schopností na bojisku napriek sankciám USA zameraným na obmedzenie tejto technológie, informovali ukrajinskí vojaci na fronte.

Terminály, ktoré poskytujú živý pohľad na bojisko prostredníctvom dronov a zabezpečenej komunikácie, sa rozšírili na čiernom trhu, dostali sa k ruským jednotkám na frontovej línii a prispeli k ich nedávnym úspechom.

Rozšírenie terminálov Starlink medzi ruskými frontovými jednotkami prispelo k nedávnym úspechom Moskvy na bojisku vrátane obsadenia Vuhledaru v Doneckej oblasti, uvádza WP s odvolaním sa na niekoľko ukrajinských vojakov a dôstojníkov. "Jednoducho nás premohli," povedal pre Washington Post dôstojník 72. mechanizovanej brigády, jednej z jednotiek brániacich Vuhledar. Podľa dôstojníka bol kľúčovým faktorom straty mesta prístup Ruska k Starlinku, ako aj nedostatok zbraní a personálu.

Frustrácia ukrajinských síl voči Elonovi Muskovi, generálnemu riaditeľovi spoločnosti SpaceX a tvorcovi Starlinku, sa odvtedy zintenzívnila. Vojaci obvinili Muska, že nerobí dosť pre to, aby zabránil zneužitiu Starlinku, a spochybnili jeho zámery.

Spoločnosť SpaceX po ruskej invázii v roku 2022 pôvodne poskytla Ukrajine bezplatné spojenie Starlink, ale neskôr pohrozila, že služby preruší kvôli vysokým nákladom, a nakoniec Pentagónu vyfakturovala 14,1 milióna dolárov (10,8 milióna libier) za šesť mesiacov poskytovania služieb.

Spoľahlivé internetové pripojenie prostredníctvom Starlinku zmenilo ukrajinské vojenské operácie a skrátilo minúty rádiovej komunikácie na sekundy na digitálnych zariadeniach.

Pentagón, ktorý finančne podporuje prístup ukrajinskej armády k sieti Starlink, v máji 2024 oznámil, že sa snaží zabrániť ruským jednotkám používať terminály na Ukrajine. USA sa "intenzívne zapojili do spolupráce s ukrajinskou vládou a spoločnosťou SpaceX s cieľom čeliť ruskému nezákonnému používaniu terminálov Starlink," uviedol 9. mája námestník ministra obrany pre vesmírnu politiku John Plumb.

Napriek týmto ubezpečeniam sa používanie Starlinku v tomto roku naďalej rozširovalo na ruských linkách, uviedol Washington Post. Ukrajinské jednotky v blízkosti frontového mesta Pokrovsk uviedli, že od minulého mesiaca začali vidieť Starlinky na ruských pozíciách.

V teréne sa ukrajinskí vojaci zameriavajú na nepriateľské terminály vždy, keď je to možné. V nedávnych bojoch boli veľké bezpilotné lietadlá vybavené terminálmi Starlink, čo zvýšilo ich presnosť a prispôsobivosť. Napriek snahám o obmedzenie zneužívania Starlinku zvýšenú prítomnosť týchto terminálov v ruských operáciách podčiarkuje potrebu prísnejších opatrení na zabránenie ich zneužívania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Independent, Washington Post, Kyiv Independent, Foto: YouTube / CedarWoods
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies