Ruskí vojaci absolvujú školenie na iránske rakety Fath 360

NETKY.SK • 10 August 2024, 11:59 • 2 min
Ruskí vojaci absolvujú školenie na iránske rakety Fath 360

V Iráne prebieha výcvik ruských vojakov na balistické strely Fath 360. Tieto rakety, ktoré by mali byť čoskoro dodané do Ruska, môžu posilniť ruské vojenské schopnosti na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

V Iráne sa aktuálne koná výcvik ruských vojakov, ktorí sa učia používať balistické strely Fath 360. Agentúra Reuters, citujúc európske spravodajské zdroje, informuje, že čoskoro by malo do Ruska doraziť množstvo týchto satelitom navádzaných rakiet, ktoré by mohli byť využité v konflikte na Ukrajine

Podľa zdrojov, ktoré požiadali o anonymitu, ruskí predstavitelia pravdepodobne uzavreli zmluvu s iránskymi úradníkmi 13. decembra 2023 v Teheráne. Táto zmluva sa týka systému Fath 360 a ďalších balistických raketových systémov, ktoré vyrába iránska štátna Organizácia pre letecký priemysel (AIO).

Ruskí vojaci sa údajne zúčastnili na školení v Iráne, kde sa učili obsluhovať raketový systém Fath 360. Tento systém dokáže odpaľovať rakety s doletom až 120 km a s bojovou hlavicou vážiacou 150 kg. Jeden zo zdrojov naznačil, že dodávka rakiet do Ruska môže byť ďalším krokom po absolvovaní výcviku.

Zatiaľ čo Rusko už má vlastné balistické strely, dodanie Fath 360 by mu umožnilo rozšíriť svoje možnosti zásahu za frontovú líniu a zamerať sa na bližšie ciele pomocou iránskych hlavíc, dodal vojenský expert.

Irán a Rusko sú dlhoroční spojenci. Západné krajiny obviňujú Teherán z poskytovania bezpilotných lietadiel Moskve, ktoré ruská armáda používa v útokoch na Ukrajine. Iránske úrady však tieto obvinenia opakovane popierajú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: Reuters, Foto: meta-defense.fr
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies