Rusko a Ukrajina: Oznámenie o výmene 95 zajatých vojakov

NETKY.SK • 19 Október 2024, 09:35 • 2 min
Rusko a Ukrajina: Oznámenie o výmene 95 zajatých vojakov

Rusko a Ukrajina sa údajne dohodli na výmene 95 zajatých vojakov. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že k výmene došlo v rámci dohody sprostredkovanej Spojenými arabskými emirátmi. Kyjev zatiaľ túto informáciu nepotvrdil, avšak od začiatku ruskej invázie v roku 2022 si obe strany vymenili stovky vojnových zajatcov.

slovakia

left justify in out

Rusko a Ukrajina sa údajne dohodli na výmene 95 zajatých vojakov.

V piatok to oznámilo ruské ministerstvo obrany, pričom uviedlo, že k výmene došlo v rámci dohody sprostredkovanej Spojenými arabskými emirátmi (SAE).

"Na základe rokovacieho procesu sa vrátilo 95 ruských vojakov z územia, ktoré kontroluje kyjevský režim... Recipročne bolo (Kyjevu) odovzdaných 95 zajatcov ukrajinskej armády," vyhlásil ruský rezort obrany.

Doplnil, že ruskí vojaci, ktorí boli vydaní, sa podrobujú lekárskym prehliadkam v Bielorusku.

Kyjev zatiaľ informáciu nepotvrdil.

Napriek pretrvávajúcim bojom si Moskva a Kyjev vymenili od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 už stovky vojnových zajatcov. Výmeny, ktoré často sprostredkovali SAE, Saudská Arábia či Turecko, sú pravidelnou súčasťou konfliktu. Posledná známa výmena, taktiež sprostredkovaná SAE, sa konala v septembri, keď si obe strany vymenili po 103 vojnových zajatcov.

Kyjev skôr v piatok oznámil, že mu bolo v rámci repatriácie vydaných 501 tiel ukrajinských vojakov, ktorí padli v bojoch s ruskou armádou, najmä na Ruskom okupovanom východe Ukrajiny.
Poslanec ruskej Štátnej dumy, Šamsail Saralijev, uviedol, že Rusku bolo recipročne vydaných 89 tiel mŕtvych ruských vojakov. Ukrajinský projekt "Chcem nájsť" tvrdí, že išlo o telá a pozostatky nájdené ukrajinskými pátracími skupinami v ruskej Kurskej oblasti a v okolí niekoľkých obcí na ukrajinskom území.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: AFP, Ilustračná foto: Freepik
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies