Rusko v októbri otestuje plavidlo na vodíkový pohon Ecobalt

NETKY.SK • 7 Október 2024, 11:04 • 2 min
Rusko v októbri otestuje plavidlo na vodíkový pohon Ecobalt

MOSKVA - Prvé ruské plavidlo na vodíkový pohon s názvom Ecobalt má tento mesiac absolvovať námorné skúšky, informovali v pondelok miestne médiá.

slovakia

left justify in out

Plavidlo navrhnuté ako rekreačný čln pre 12 cestujúcich je vybavené elektrochemickým generátorom poháňaným vodíkovým palivom, uviedol generálny riaditeľ Krylovského štátneho výskumného centra (KSRC) Oleg Savčenko.

"Bude to prvá ruská loď s elektrochemickým generátorom vodíka domácej výroby, ktorá predstavuje technológiu plne nahradenú dovozom," citovala Savčenka agentúra RIA Novosti.

Vedúcim partnerom projektu je spoločnosť KSRC, ktorá je popredným vývojárom konštrukcií lodí, materiálov a technológií pre ruské námorníctvo. Plavidlo postavila lodenica Ak Bars v Gorkom Zelenodolsku na základe návrhu Ústrednej konštrukčnej kancelárie KSRC Baltsudoproekt.

Generálny riaditeľ spoločnosti Ak Bars Renat Mistakhov uviedol, že plavidlo je prototypom na zdokonalenie technológie založenej na vodíku a vývoj univerzálneho energetického modulu využívajúceho palivové články.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: China Daily / Krylov State Research Center (KSRC)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies