Rusko začalo tretiu fázu vojenských cvičení s jadrovými zbraňami

NETKY.SK • 31 Júl 2024, 19:09 • 2 min
Rusko začalo tretiu fázu vojenských cvičení s jadrovými zbraňami

MOSKVA - Ruské ministerstvo obrany v stredu oznámilo, že armáda začala s treťou fázou vojenských cvičení na použitie jadrových zbraní. Táto fáza cvičení zahŕňa výcvik s raketovými systémami Iskander-M a rôznymi typmi lietadlami. Cvičenia sa konajú v niekoľkých častiach severného Kaukazu a na Kryme, ako aj v štyroch ruskom anektovaných oblastiach južnej a východnej Ukrajiny.

slovakia

left justify in out

"V tejto etape budú vojaci z raketových útvarov Centrálneho a Južného vojenského okruhu precvičovať úlohy bojového výcviku pri získavaní špeciálnej cvičnej munície pre operačno-taktické raketové systémy Iskander-M, vybavovaní odpaľovacích vozidiel touto muníciou a tajnom presune na určené pozície v rámci prípravy na elektronické odpálenie," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení, informuje agentúra TASS.

Ministerstvo dodalo, že personál vzdušno-kozmických síl zapojený do cvičení bude trénovať nakladanie špeciálnych bojových hlavíc do zbraní lietadiel a uskutočňovať lety do určených hliadkových oblastí.

Južný vojenský okruh zahŕňa ruské mesto Rostov na Done, v ktorom sídli veliteľstvo Moskvy pre vojenskú operáciu na Ukrajine, píše AFP.

Na tejto fotografii zverejnenej tlačovou službou ruského ministerstva obrany 2. februára 2024 ruskí vojaci nakladajú raketu Iskander na mobilné odpaľovacie zariadenie počas cvičení na nezistenom mieste v Rusku.
Na tejto fotografii zverejnenej tlačovou službou ruského ministerstva obrany 2. februára 2024 ruskí vojaci nakladajú raketu Iskander na mobilné odpaľovacie zariadenie počas cvičení na nezistenom mieste v Rusku.
Zdroj: AP / Russian Defense Ministry Press Service

Ruský prezident Vladimir Putin v máji nariadil usporiadanie týchto cvičení, pretože Rusko sa podľa svojich vyjadrení obáva hrozieb zo strany Západu. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v máji spresnil, že cvičenia sú reakciou na vyhlásenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý hovoril o možnom poslaní francúzskych vojakov na Ukrajinu.

Od začiatku ruskej ofenzívy na Ukrajinu vo februári 2022 Putin niekoľkokrát spomenul možné použitie jadrových zbraní. V lete 2023 Rusko rozmiestnilo taktické jadrové zbrane v Bielorusku, ktoré tiež hraničí s Ukrajinou.

Rusko od začiatku invázie usporiadalo už niekoľko samostatných vojenských cvičení i niekoľko manévrov spoločne s inými krajinami vrátane Číny či Juhoafrickej republiky. Častejšie tiež usporadúva vojenské cvičenia s Bieloruskom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AFP, TASS, Foto: Reuters / Russian Defense Ministry
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies