Ruský zákon umožní trestať vojakov za používanie smartfónov na bojisku

NETKY.SK • 23 Júl 2024, 16:41 • 2 min
Ruský zákon umožní trestať vojakov za používanie smartfónov na bojisku

MOSKVA - Poslanci ruskej Štátnej dumy rokujú o návrhu zákona, ktorý umožní prísnejšie disciplinárne tresty pre vojakov používajúcich smartfóny a iné elektronické zariadenia v bojových zónach.

slovakia

left justify in out

Návrh zákona už schválil výbor pre obranu. Podľa neho bude používanie elektronických zariadení určených na "domáce účely" v bojovej zóne klasifikované ako hrubý disciplinárny priestupok. V závislosti od rozhodnutia veliteľa príslušného vojenského útvaru to môže viesť až k desiatim dňom disciplinárnej väzby.

Podľa návrhu väzba hrozí aj vojakom, ktorí porušia existujúci zákaz šírenia informácií, ktoré by mohli identifikovať ruský vojenský personál alebo jeho polohu.

Podľa ruských a západných predstaviteľov obe strany konfliktu na Ukrajine v minulosti využili mobilné telefóny na lokalizáciu cieľov. Identifikovať ich dokázali prostredníctvom sledovania polohy signálu zariadenia, ale aj prístupom k fotografiám a správam vojakov.

Nebezpečenstvo používanie smartfónov na frontovej línii sa prejavilo počas vojny na Ukrajine v januári 2023. Zapnuté smartfóny ruských vojakov ubytovaných v meste Makejevka v Doneckej oblasti lokalizovala ukrajinská armáda a následne ich zasiahla systémom HIMARS. Podľa ruských tvrdení na mieste zomrelo 89 vojakov, podľa predstaviteľov Ukrajiny ich útok zabil viac ako 400.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, The Guardian, Foto: AFP / Getty Images / Dimitar Dilkoff
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies