Ružomberok a poľská Wisla rozvíjajú turistický potenciál v rámci cezhraničného projektu "Cestou dreva"

NETKY.SK • 1 Október 2024, 15:43 • 2 min
Ružomberok a poľská Wisla rozvíjajú turistický potenciál v rámci cezhraničného projektu "Cestou dreva"

RUŽOMBEROK - Ružomberok a mesto Wisla spustili spoločný cezhraničný projekt "Cestou dreva" s cieľom rozvíjať turistický ruch v prihraničných oblastiach. Projekt s rozpočtom viac ako 712 000 eur sa bude realizovať od októbra tohto roka až do apríla 2026.

slovakia

left justify in out

Ružomberok a poľské mesto Wisla sa spojili v jedinečnom cezhraničnom projekte s názvom "Cestou dreva", ktorého cieľom je rozvoj cestovného ruchu v prihraničných regiónoch. Spoločná iniciatíva s rozpočtom viac ako 712 000 eur sa bude realizovať od októbra tohto roku až do apríla 2026.

Projekt má ambíciu zlepšiť infraštruktúru a pripraviť nové turistické produkty, ktoré budú atraktívne pre návštevníkov oboch miest. Na spoluprácu upozornil hovorca Ružomberka Vladimír Miškovčík.

Jedným z hlavných zámerov projektu "Cestou dreva" je vytvorenie spoločnej turistickej ponuky a zvýšenie využitia kultúrneho potenciálu oboch partnerských miest. Tento cieľ chcú dosiahnuť prostredníctvom nových cezhraničných produktov a modernizácie infraštruktúry cestovného ruchu, ktorá bude udržateľná, prístupná a priateľská k životnému prostrediu.

Okrem rozvoja infraštruktúry sa zamerajú aj na zlepšenie informovanosti turistov a vytvorenie atraktívnych programov pre rôzne vekové skupiny a záujmové oblasti.

"Naším zámerom je dobudovať, rozšíriť a dovybaviť udržateľnú, prístupnú a k prostrediu priateľskú infraštruktúru cestovného ruchu v prihraničnom území," vysvetlil Miškovčík, hovorca Ružomberka. Obe mestá chcú spoločne podporiť rozvoj kreatívneho potenciálu, kultúrneho dedičstva a prírodných krás regiónov.

Pre Ružomberok je súčasťou projektu významná investičná časť, ktorá zahŕňa modernizáciu Vlkolínca, jedného z miestnych turistických magnetov zapísaného do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Celkovo sa do tejto oblasti investuje približne 90 000 eur. Z týchto prostriedkov sa obnoví verejné osvetlenie, nainštalujú sa nové lavičky, cyklostojany, odpadkové koše, vitríny a nový informačný systém. Cieľom je vytvoriť príjemné prostredie pre turistov, ktoré zároveň zachováva unikátny ráz tejto historickej lokality.

Na druhej strane, mesto Wisla sa v rámci projektu zameria na vybudovanie časti pešieho a cyklistického chodníka s vybavením, čo prispeje k rozšíreniu turistických možností v tejto poľskej destinácii. Takýto chodník umožní lepšie prepojenie turistických lokalít, čo zvýši komfort návštevníkov a podporí ekologickejší spôsob dopravy.

Okrem investícií do infraštruktúry sa v rámci projektu uskutočnia aj letné festivaly v oboch mestách. Trojdňové podujatia, ktoré budú naplánované na leto a jeseň budúceho roka, ponúknu priestor na prezentáciu tradičnej ľudovej tvorivosti, regionálnych výrobkov a umeleckých aktivít. Festivaly budú príležitosťou pre miestnych obyvateľov i návštevníkov spoznať bohaté kultúrne dedičstvo prihraničných regiónov, a tiež podporia lokálnu ekonomiku.

"V dôsledku vysokej výkonnosti cestovného ruchu je potrebné neustále zdokonaľovať naše produkty, pretože sa na ne v tomto území kladú zvýšené nároky," povedal ružomberský primátor Ľubomír Kubáň.

Zdôraznil, že rozvojový potenciál Ružomberka a Wisly vidí najmä v podpore ľudského tvorivého a kreatívneho potenciálu, ale aj v rozvoji a propagácii kultúrneho a prírodného dedičstva regiónu.

Cieľom projektu je nielen rozšírenie turistickej ponuky, ale aj prehĺbenie cezhraničnej spolupráce medzi Slovenskom a Poľskom. Partnerstvo oboch miest vytvorí synergický efekt, ktorý môže prilákať viac návštevníkov a zvýšiť ekonomické príjmy v týchto oblastiach.

Projekt "Cestou dreva" tak bude prínosom nielen pre miestnych obyvateľov, ale aj pre turistov, ktorí budú mať možnosť spoznať krásy a jedinečnosti tohto regiónu prostredníctvom kvalitnejších služieb a zážitkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Mesto Ružomberok, Foto: mojekysuce.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies