Ružomberok: Po stopách predkov na horský masív Mních + FOTO

NETKY.SK • 9 September 2024, 15:38 • 2 min
Ružomberok: Po stopách predkov na horský masív Mních + FOTO

ROŽŇAVA - Liptovské múzeum spoločne s verejnosťou absolvovalo už tretiu prechádzku priamo na mieste náleziska.

slovakia

left justify in out

Začiatkom septembra zorganizovalo Liptovské múzeum v Ružomberku tretiu z prechádzok v rámci projektu Po stopách predkov. Tri generácie priateľov archeológie a turistiky sa vybrali po pravekých hradiskách horského masívu Mních pri Ružomberku. Získali tak autentickejší výklad z histórie regiónu.

obrazok
Prechádzka Po stopách predkov
Zdroj: Liptovské múzeum
obrazok
Prechádzka Po stopách predkov
Zdroj: Liptovské múzeum

Múzejná archeologička Simona Sliacka s návštevníkmi prešla tromi zo štyroch hradísk, ktoré sú pozostatkami lužickej kultúry na Liptove.

"Z najväčšieho hradiska III. sme obdivovali výhľad na posledné z hradísk na Lípej a dychberúci pohľad do Liptovskej kotliny. Na hradiskách absentujú doklady sídliskových štruktúr, podľa všetkého boli používané len v čase priameho ohrozenia," spresnila Simona Sliacka.  

obrazok
Prechádzka Po stopách predkov
Zdroj: Liptovské múzeum
obrazok
Prechádzka Po stopách predkov
Zdroj: Liptovské múzeum

Liptovské múzeum spoločne s verejnosťou absolvovalo už tretiu prechádzku priamo na mieste náleziska. Ďalšími zastávkami po stopách predkov budú travertínové bane v Bešeňovej a Liptovských Sliačoch.

Múzeum tak uzavrie sériu odborných archeologických prednášok pre verejnosť.

"Ich výsledkom budú náučné videá, ktoré vo forme QR kódu umiestnime na vybrané zbierkové predmety v spomínaných lokalitách. Návštevníci tak získajú rozširujúce informácie o danom archeologickom nálezisku či predmete spolu s ukážkou náleziska, opisom a časovým zaradením," doplnil riaditeľ múzea Martin Hromada. Projekt Po stopách predkov podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Liptovské múzeum, Foto: Liptovské múzeum
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies