Ružomberok: Zreštaurovali obraz Floriána z 19. storočia + FOTO

NETKY.SK • 5 September 2024, 17:04 • 2 min
Ružomberok: Zreštaurovali obraz Floriána z 19. storočia + FOTO

RUŽOMBEROK - Výsledkom reštaurátorského zásahu je rehabilitácia diela, posilnenie jeho výtvarného, estetického a v neposlednom rade aj historického charakteru.

slovakia

left justify in out

Zbierkový fond Liptovského múzea v Ružomberku v roku 2009 získal vzácny obraz sv. Floriána od neznámeho autora. Dielo sa do rúk múzea dostalo po neodbornom zaobchádzaní v kritickom stave.

Vďaka verejným zdrojom z Fondu na podporu umenia sa ho podarilo zreštaurovať. Návštevníci ho budú môcť vzhliadnuť v sídelnej budove múzea.   

 

Obraz z 19. storočia pochádza pôvodne z kostola v obci Hubová pri Ružomberku. Zreštaurovať sa ho podarilo akademickej maliarke Márii Ďuricovej, ktorá pre Liptovské múzeum zreštaurovala už šiesty obraz.

"V minulosti sa s ním zaobchádzalo necitlivo. Nebol vypnutý na podráme a bol zrolovaný asi na desať častí. Zrejme lokálna požiadavka predchádzajúcej fary bola zrezať obraz v hornej časti do poloblúka a tak ho umiestniť do rámu s poloblúkovou profiláciou. Tým sa stáva táto časť obrazu ťažko čitateľná – chýba časť hlavy sv. Floriána, vlajka aj mraky," zdôraznila Mária Ďuricová. 

Zbierkový fond múzea disponuje len malým množstvom sakrálnych veľkoformátových obrazov. Sv. Florián je tu preto vzácnosťou. Požiadavka kurátora bola vrátiť obrazu pôvodný obdĺžnikový tvar.

"Dva chýbajúce poloblúky v hornej časti sme pripevnili k novému plátnu po nalisovaní obrazu. V hornej časti, kde došlo v minulosti k najväčšej devastácií maľby, sa objavili len čiastočné fragmenty maľby. Reštaurátorka preto musela hľadať analógie s inými maľbami obrazov a plastík sv. Floriána z toho obdobia. Porovnávaním jednotlivých detailov vytvorila chýbajúce miesta," doplnil kurátor Rastislav Molda. 

Svätý Florián bol katolícky svätec, patrón hasičov, pekárov, hrnčiarov aj hutníkov. Výsledkom reštaurátorského zásahu je rehabilitácia diela, posilnenie jeho výtvarného, estetického a v neposlednom rade aj historického charakteru.

Na reštaurovanie čakajú ešte ďalšie dve diela z Hubovej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: ŽSK, Foto: ŽSK
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies