BRATISLAVA - Vianoce a jedlo k sebe bezpochyby patria. Mnohí z nás sa celý rok tešíme na lahodnú chuť ryby a šalátu. Ak sa vám však vyprážaný kapor už zunoval a obhliadate sa po niečom netradičnom, ste na správnom mieste.
Obaľované filé so sezamovou kôrkou
Suroviny:
800 g rybích plátkov, 1 lyžica citrónovej šťavy, 1 usušená žemľa, 6 lyžíc sezamových zrniek, 1 lyžička sójovej omáčky, 2 vajcia, 1/2 lyžičky soli, 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia, 4 lyžice polohrubej múky, 40 g stužený tuk na praženie
Postup:
Plátky mäsa prekrojíme, prípadne odstránime kosti. Z jedného plátu nakrájame 8 až 10 kúskov, pokvapkáme citrónom a dáme odležať. Usušenú žemľu prekrojíme a cez fóliu rozdrvíme či zomelieme. Sezamové zrnká za stáleho miešania nasucho opražíme pri strednej teplote do zlatožlta. Zalejeme sójovou omáčkou a vypražíme dosucha. Odstavíme, zmiešame so strúhankou. Vajcia rozhabarkujeme, osolíme a okoreníme. Múku nasypeme do hlbokého taniera. Osušené kúsky rybích plátkov obaľujeme v múke, vajci a strúhanke. Obal pritláčame.
V panvici rozpálime tuk do výšky 2 mm a porcie v ňom z oboch strán opražíme do bledohneda. Hotové kúsky držíme v predhriatej rúre (100°C), ukladáme ich vedľa seba, na sebe by zvlhli. Vhodná príloha: omáčka pripravená z 200 ml šľahačnovej smotany, 2 lyžíc čerstvého vínového octu, 1 lyžičky soli, 2 lyžičiek cukru a 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia. Zmes nehajte pri izbovej teplote zhustnúť. Pred podávaním dochuťte hrsťou nasekaného kôpru.
Filé na dánsky spôsob
Suroviny:
800 g rybacieho filé, 1 citrón, soľ, 125 šampiónov, 100 g masla, 40 g masti, 40 g múky, 1/2 l vody, sardelová pasta, mleté čierne korenie, 40 g masla, 80 g strúhaného syra
Postup:
Mrazené rybie filé pokvapkáme citrónom, osolíme a uvaríme. Potom ho rozdelíme na menšie kúsky. Očistené pokrájané šampiňóny udusíme na masle. Potom si pripravíme omáčku so zápražky zo 40 g masti a 40 g múky, ktorú zalejeme 1/2 l vody, v ktorej sme varili rybu. Omáčku prichutíme sardelovou pastou, soľou, korením a pridáme šampiňóny. Kúsky uvareného filé poukladáme do vymastenej ohňovzdornej misy, zalejeme hustou omáčkou, navrch poukladáme lístky masla a husto posypeme strúhaným syrom. Zapekáme v rúre 25 - 30 minút do ružova.
Filé s cesnakovou omáčkou
Suroviny:
4 kusy rybacieho filé, 80 g polohrubej múky, 1 vajce, 40 ml piva, 80 ml olivového oleja, 150 g strúhanky, 2 veľké zemiaky,
omáčka: 4 strúčiky cesnaku, 1 lyžička bieleho vínneho octu, soľ, mleté čierne korenie, 80 ml olivového oleja
Postup:
Z múky, vajca a piva urobíme cestíčko, v ktorom namáčame osušené kúsky filé. Potom ich obalíme v strúhanke a pražíme v oleji dve minúty na každej strane. Pripravíme si omáčku. Ošúpané zemiaky pokrájame na kocky a uvaríme a necháme odkvapkať. K rozpučeným zemiakom pridáme roztlačený cesnak a vínny ocot, dochutíme soľou a korením a po kvapkách za stáleho miešania pidáme olej, kým zmes nie je hladká a hustá. Rybie filé podávame teplé s chlebovou omáčkou.
Dobrú chuť!
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies