Šanghajské umelé kopce: Megaprojekt za miliardy, ktorý mení mestskú krajinu

NETKY.SK • 30 September 2024, 15:15 • 2 min
Šanghajské umelé kopce: Megaprojekt za miliardy, ktorý mení mestskú krajinu

ŠANGHAJ - V Číne sa rozmáha trend teraformovania krajiny, pričom niektoré regióny likvidujú skutočné hory, aby uvoľnili miesto pre mestský rozvoj. Na rozdiel od tohto prístupu sa Šanghaj rozhodla postaviť umelé kopce, známe ako Twin Hills, ktoré majú zlepšiť feng shui oblasti a priniesť radosť z turistiky. Projekt za 2,1 miliardy jüanov, navrhnutý francúzskou architektonickou firmou Agence Ter, je symbolom ambicióznej snahy o zmenu krajiny v metropole. Avšak reakcie verejnosti sú rozdelené, pričom niektorí kritizujú jeho náklady a ekologickú udržateľnosť, zatiaľ čo iní sa posmievajú skromnej výške nových „hôr“.

slovakia

left justify in out

Číne nie sú cudzie ani pohoria. Zrovnala so zemou stovky vrcholov v Gansu kvôli rozširovaniu miest, odstrelila kopce v Yunnane kvôli výstavbe železničných staníc a buldozérom zničila útesy v Hubei kvôli zónam hospodárskeho rozvoja. Táto nenásytná túžba po teraformovaní je jednoducho prípadom, keď si úrady plnia svoju povinnosť voči komunistickej strane. Koniec koncov, predseda Mao rád citoval podobenstvo o Yu Gongovi, odvážnom starcovi, ktorý sa rozhodol vykopať dve hory, kameň po kameni, ktoré mu zatarasili cestu z domu, aby ilustroval silu vytrvalosti.

"Dve veľké hory ležia na čínskom ľude ako mŕtve bremeno," povedal Mao na národnom kongrese v roku 1945 a citoval túto bájku. "Jednou je imperializmus, druhou feudalizmus. Komunistická strana Číny sa už dávno rozhodla, že ich vykope. Musíme pracovať bez prestania." Odvtedy ho úradníci poslušne brali za slovo s lopatami v rukách.

Zdá sa však, že Šanghaj sa tomuto trendu vymyká. Zatiaľ čo iné regióny siahajú po dynamite, táto rovinatá pobrežná metropola sa venuje budovaniu úplne nových kopcov. A keď sa čínske mesto ako Šanghaj rozhodne postaviť kopec, vytasí sa so všetkými prostriedkami.

Pri pohľade na východ od rieky Huangpu cez rovinatú, pôvodne priemyselnú krajinu Pudongu sa horizont zásadne zmenil. Nad zeleňou parku World Expo, kde sa v roku 2010 konal svetový veľtrh, teraz vyčnieva dvojica špicatých vrcholov, ktorých kužeľovité tvary vyzerajú ako výsledok sopečnej erupcie. Keď sa priblížite bližšie, uvidíte dve starostlivo upravené malé hory, ktoré sa týčia do výšky 37 a 48 metrov, sú vysadené viac ako 7 000 stromami a pretkané kľukatými chodníkmi, vyhliadkovými bodmi, potokmi a tryskajúcim mnohostupňovým vodopádom. Všetko je to postavené na vrchole obrovského viacpodlažného parkoviska.

Na vytvorenie konštrukcie bolo odliatych viac ako 30 000 ton ocele a betónu.
Na vytvorenie konštrukcie bolo odliatych viac ako 30 000 ton ocele a betónu.
Zdroj: Bloomberg / Getty Images

Vitajte v šanghajských Twin Hills - alebo ako ich niektorí prezývajú Nipple Mountains. Tento megaprojekt v hodnote 2,1 miliardy jüanov má priniesť do mesta radosť z turistiky, zlepšiť feng-šuej regiónu a poskytnúť občanom "pocity osvietenia a radosti". Sedem rokov sa pripravoval a tento mesiac sa konečne otvoril - práve v čase, keď ho zasiahol tajfún. Napriek tomu takmer 1 000 ľudí odvážne zdolalo prívalový dážď, aby sa v deň otvorenia vyšplhali na vrcholy.

Francúzska architektonická firma Agence Ter navrhla projekt mestského parku v Číne, ktorý kombinuje dva dôležité prvky čínskej krajiny – hory a vodu (shan shui). Na mieste bývalej oceliarne mali vzniknúť umelé kopce, ktoré by sa prispôsobili okolitým štruktúram, ako je blízka diaľnica. Pôvodne sa uvažovalo o využití znečistenej pôdy na vytvorenie kopca, no kvôli nestabilite pôdy museli byť postavené tisíce pilierov a použité veľké množstvá ocele a betónu. Vnútri kopca je vytvorená parkovacia garáž pre 1 500 áut. Okolie je osadené stromami, kríkmi a dekoratívnymi kameňmi, aby pôsobilo ako prírodná krajina, ale prítomnosť inteligentných stĺpov so sledovacím systémom pripomína mestský charakter prostredia.

Stromy na vrchole betónových stĺpov... hornaté nákupné centrum Thomasa Heatherwicka v Šanghaji.
Stromy na vrchole betónových stĺpov... hornaté nákupné centrum Thomasa Heatherwicka v Šanghaji.
Zdroj: China News Service / Getty Images

Profesor Zhu Yufan z Tsinghua University dostal za úlohu prispôsobiť francúzsky návrh parku viac čínskym tradíciám. Inšpiráciu čerpal z historickej oblasti Songjiang, ktorej krajinu tvorilo deväť vrchov a tri jazerá, čo sa odrazilo aj v projekte. Reakcie miestnych boli zmiešané – niektorí ho považovali za zbytočne nákladný a environmentálne neudržateľný, iní si z výšky kopcov robili žarty.

Projekt však nie je ojedinelý, v Šanghaji už vznikli ďalšie umelé hory, napríklad v nákupnom centre Tian’an Sunshine Plaza od Thomasa Heatherwicka. Tieto umelé kopce vyvolali kritiku kvôli masívnemu množstvu betónu potrebného na udržanie stromov. Iný projekt, Shangqing Garden, je apartmánový komplex s horským vzhľadom, ktorý vznikol kvôli feng shui, no jeho skalné útesy sú vyrobené z krehkého sklolaminátu.

Trochu strmý ... bytový komplex "rock face" aj v Šanghaji.
Trochu strmý ... bytový komplex "rock face" aj v Šanghaji.
Zdroj: Shutterstock / Quirky China


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, International Services Shanghai, Foto: Shine
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies