Satelity Starlink narúšajú astronómiu: Nová hrozba pre výskum vesmíru + VIDEÁ

NETKY.SK • 21 September 2024, 10:10 • 2 min
Satelity Starlink narúšajú astronómiu: Nová hrozba pre výskum vesmíru + VIDEÁ

Nové satelity Starlink, vyvinuté spoločnosťou SpaceX, predstavujú vážny problém pre astronomický výskum. Holand varujú, že silné žiarenie, ktoré tieto družiny vyžarujú, ohrozujú vedci udržiavať rádioteleskopov a zhoršujú možnosti pozorovania vesmíru.

slovakia

left justify in out

Nová generácia satelitov Starlink, ktorú vyvinula spoločnosť SpaceX, blokuje pohľad na vesmír, čo môže mať negatívny dopad na astronómiu. Holandskí vedci upozornili vo svojom výskume na silné žiarenie, ktoré táto technológia produkuje, a poukázali na to, že problém sa čoraz viac zhoršuje.

Elon Musk a jeho satelity poskytujú širokopásmový internet v rôznych častiach sveta, vrátane vojnou zasiahnutých oblastí ako Ukrajina a Jemen. V publikovanom článku v časopise Astronomy and Astrophysics vedci upozorňujú, že rádiové vlny z rozrastajúcej sa siete Starlink narúšajú činnosť rádioteleskopov viac, než to robila predchádzajúca generácia satelitov.

Podľa inštitútu ASTRON pre rádioastronómiu môže veľké množstvo satelitov „oslepovať“ rádioteleskopy, čo by mohlo brzdiť pokroky vo vesmírnom výskume. Spoločnosť SpaceX, ktorú web BBC oslovil o vyjadrenie, však na žiadosť nereagovala.

Zatiaľ čo Starlink ponúka internet štyrikrát rýchlejší, než je priemer, astronómovia varujú, že to má svoju cenu. „S každým spustením väčšieho počtu týchto zariadení s takým intenzívnym žiarením vidíme čoraz menej oblohy,“ uviedla riaditeľka ASTRON Jessica Dempseyová.

„Naším cieľom je sledovať čierne diery a skúmať najstaršie galaxie, vzdialené milióny svetelných rokov, ako aj exoplanéty,“ dodala.

Satelity Elona Muska totiž narúšajú pohľad na vesmír viac, než sa predpokladalo. Rušenie z druhej generácie družíc, známych ako V2, je údajne 32-krát intenzívnejšie ako to predchádzajúce.

 

Podľa Dempseyovej sa množstvo emitovaného žiarenia už dostáva nad povolené limity stanovené príslušným orgánom.
Odhaduje sa, že na obežnej dráhe vo výške približne 550 kilometrov nad Zemou je momentálne 6 402 satelitov Starlink, čo z nich robí najväčšieho poskytovateľa na trhu.

Tieto satelity sú navyše pomerne rozmerné, majú trojmetrové ploché panely a osemmetrové solárne sústavy na napájanie.
Hlavný konkurent SpaceX, spoločnosť OneWeb, má menej ako tisíc satelitov.

Amazon plánuje vypustiť aspoň 3 000 satelitov v najbližších rokoch, pričom do roku 2030 by sa mohol počet satelitov na obežnej dráhe zvýšiť na viac než 100 000.

Takmer všetky satelity spôsobujú problémy. Vedci zistili neželané elektromagnetické žiarenie takmer u všetkých pozorovaných družíc V2 Starlink.

„Vzhľadom na to, že SpaceX vypúšťa približne 40 družíc druhej generácie každý týždeň, tento problém sa neustále zhoršuje,“ upozornil vedúci autor štúdie Cees Bassa.

„Keď sme zaregistrovali intenzívne signály z novej generácie satelitov V2 Mini, boli sme prekvapení,“ povedala Dempseyová. „Toto ohrozuje astronómiu naprieč všetkými vlnovými dĺžkami. Ak sa situácia nezmení a satelity sa nestíšia, stane sa to existenčnou hrozbou pre astronómiu,“ dodala.

Vedci preto vyzývajú na väčšiu reguláciu prevádzky satelitov, aby sa ochránila vedecká práca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: Astronomy and Astrophysics, BBC, iMetero, Foto: Indiatimes
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies