Šéf maďarskej diplomacie: Trump dvoma telefonátmi môže ukončiť konflikt Rusko – Ukrajina. Exprezidenta označil za nádej Maďarska

NETKY.SK • 27 September 2024, 14:10 • 2 min
Šéf maďarskej diplomacie: Trump dvoma telefonátmi môže ukončiť konflikt Rusko – Ukrajina. Exprezidenta označil za nádej Maďarska

OSN, NEW YORK - Maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjártó v exkluzívnom rozhovore pre Fox News Digital prezradil, že len bývalý prezident Donald Trump je nádejou jeho krajiny, ktorá môže pomôcť priniesť stabilitu do napätej a čoraz chaotickejšej medzinárodnej bezpečnostnej situácie.

slovakia

left justify in out

Postačia dva telefonáty a je po konflikte

"Veríme, že v skutočnosti tu môžu zmeniť hru prezidentské voľby v USA, v prípade, že prezident Trump vyhrá," povedal Szijjártó, pričom mal na mysli najmä ruskú inváziu na Ukrajinu. "Pretože, ako poznám Trumpa, myslím si, že je absolútne možné, absolútne pravdepodobné, že dvoma telefonátmi môže tento konflikt ukončiť. Nikto iný to nedokáže," zdôraznil.

"Myslím si, že len prezident Trump je nádejou a naša nádej je celá v prezidentovi Trumpovi, že to dokáže,“ dodal. Na otázku, či to možno chápať ako preferenciu druhej Trumpovej vlády, Szijjártó zdôraznil: "Nie sme Američania, takže nemôžeme povedať, že preferujeme to alebo ono."

"S určitosťou môžeme povedať nasledovné: Máme jasnú skúsenosť s funkčným obdobím prezidenta Trumpa a máme jasnú skúsenosť z obdobia, keď tam boli demokrati," povedal.

     

Maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjártó vystúpil v stredu na 79. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v sídle OSN v New Yorku.
Maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjártó vystúpil v stredu na 79. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v sídle OSN v New Yorku.
Zdroj: Reuters

Orbán neskrýval priateľstvo s Trumpom

"Z hľadiska americko-maďarských vzťahov a z hľadiska globálnej bezpečnostnej situácie, pokiaľ ide o americko-maďarské vzťahy, je zrejmé, že počas funkčného obdobia prezidenta Trumpa boli tieto vzťahy na vrchole - najlepšie v histórii," dodal Szijjártó.

Trump a maďarský premiér Viktor Orbán sa veľmi nesnažili zakryť svoje priateľstvo, pričom Trump sa odvolával na maďarského lídra ako na "silného muža Európy", ktorý o bývalom prezidentovi hovorí v dobrom.

Orbán dokázal, že ide o vzájomnú dynamiku, keď sa začiatkom tohto roka rozhodol opustiť summit NATO vo Washingtone a namiesto toho sa stretol s Trumpom v Mar-a-Lago na Floride, aby diskutovali o zahraničných vzťahoch.

   

Prezident Trump si 13. mája 2019 potriasol rukou s maďarským premiérom Viktorom Orbánom v západnom krídle Bieleho domu vo Washingtone
Prezident Trump si 13. mája 2019 potriasol rukou s maďarským premiérom Viktorom Orbánom v západnom krídle Bieleho domu vo Washingtone
Zdroj: Bloomberg/Getty Images

Trump by priniesol do vzťahov ďalší impulz a dynamiku

"Za prezidenta Trumpa bolo všetko pod kontrolou," povedal Szijjártó. "Odkedy prezident Trump odišiel z funkcie, celá globálna bezpečnostná situácia sa zhoršuje, takže, myslím, že toto sú skúsenosti."

"Ak vychádzame z našich skúseností, tak z pohľadu americko-maďarských vzťahov hovoríme áno, myslím si, že prezident Trump by do týchto vzťahov priniesol ďalší impulz, sviežosť, dynamiku, a myslím si, že ak bude prezident Trump zvolený, myslím si, že svet má veľkú šancu stať sa pokojnejším miestom v porovnaní so súčasnou situáciou," povedal.

Szijjártó sa obul do kritikov

Maďarsko sa pokúsilo presadiť mierové rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom, pričom sa postavilo do pozície hlavného sprostredkovateľa riešenia konfliktu. Maďarsko prevzalo predsedníctvo Európskej únie v rámci rotujúcej šesťmesačnej štruktúry.

Orbán využil príležitosť a v prvých dňoch po prevzatí kresla navštívil ruského prezidenta Vladimira Putina aj ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ale európski lídri sa rýchlo snažili zdôrazniť, že táto úloha je čisto ceremoniálna a že Maďarsko nemá žiadne oficiálne oprávnenie zastupovať Európu na akýchkoľvek mierových rokovaniach.

Szijjártó sa obul do tých, ktorí kritizovali maďarské úsilie, a vyhlásil, že "tí, ktorí kritizovali nás, premiéra, mierovú misiu, boli jednoznačne provojnoví politici". "Jednoducho sa im nepáči, že v Európe existuje krajina, existuje vláda, existuje premiér, ktorý hovorí priamym jazykom, ktorý hovorí úprimne a ktorý nie je rukojemníkom liberálneho mainstreamu," povedal. "Preto je pre nich veľmi nepríjemné a nepohodlné, že sme tu a že konáme, že hovoríme, že robíme činy."

             

Trump na stretnutí s Orbánom
Trump na stretnutí s Orbánom
Zdroj: channelnewsasia.com

Szijjártó proti vstupu Ukrajiny do NATO

Szijjártó odmietol myšlienku, že by Ukrajina mala vstúpiť do NATO, a poznamenal, že "začlenenie Ukrajiny do NATO by nás dostalo do úplne rizikovej bezpečnostnej situácie, pretože by to znamenalo, že NATO by mohlo byť kedykoľvek ľahko zatiahnuté do vojny proti Rusku, a to je niečo, čo nechceme."

"Každý vie, že akákoľvek priama konfrontácia medzi NATO a Ruskom by znamenala okamžité vypuknutie tretej svetovej vojny, a my sme vstúpili do NATO, aby sme posilnili našu bezpečnosť a nie aby sme sa vystavili nebezpečenstvu," povedal.

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Fox News, Foto: Fox News
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies