Šéfkuchár Andrea Ena ponúka v novej kuchárskej knihe najobľúbenejšie recepty na talianske dobroty!

NETKY.SK • 5 November 2024, 10:55 • 3 min
Šéfkuchár Andrea Ena ponúka v novej kuchárskej knihe  najobľúbenejšie recepty na talianske dobroty!

„Ak raz ochutnáte taliansku kuchyňu, zamilujete si ju,“ tvrdí sardínsky šéfkuchár Andrea Ena, ktorý už roky pôsobí na Slovensku. Úspešný šéfkuchár predstavil novú kuchársku knihu s názvom U Taliana – Tutti a tavola – Poďte všetci k stolu, v ktorej ponúka svoje najobľúbenejšie recepty. V reštaurácii U Taliana knihu pokrstila speváčka Mária Čírová. Ak vám chutí pizza, cestoviny, rizoto alebo lahodné dezerty, túto knihu budete milovať.

slovakia

left justify in out

Sardínsky šéfkuchár Andrea Ena je známy svojimi reštauráciami Sapori Italiani a Da Andrea. Každý, kto ochutnal jeho jedlo, pocítil chuť Talianska. Pre Talianov je typické, že radi zasadnú k jednému stolu,. Veľká talianska rodina spoločne varí recepty overené tradíciami, ktoré sa vylepšujú z pokolenia na pokolenie. Andreova kniha U Taliana prináša práve takéto generáciami vyladené recepty, ktoré však pošteklia chuťové poháriky nejedného Slováka. Tajomstvo je samozrejme v ingredienciách a na tých si dáva taliansky šéfkuchár mimoriadne záležať. Ak ste niekedy ochutnali rizoto či pizzu od Taliana, viete, že presne takto chutí Taliansko. Andrea Ena teraz prináša svoje kulinárske umenie priamo do vašej kuchyne. Šéfkuchár si získal srdcia milovníkov talianskej kuchyne po celom Slovensku a v tejto knihe vám ponúka svoje najobľúbenejšie recepty, ktoré kombinujú autentické chute s lokálnymi surovinami. S vyše dvadsaťročnými skúsenosťami na Slovensku presne vie, čo chutí slovenským gurmánom, a preto do svojej knihy vybral recepty, ktoré ulahodia každému.

Moja kniha je poďakovaním všetkým Slovákom za to, že moju reštauráciu podržali v ťažkých časoch. Ďakujem im za náklonnosť, za povzbudivé správy a slová chvály na moju kuchyňu,“ poďakoval na krste Andrea Ena.

Andrea Ena
Andrea Ena
Zdroj: Juraj Štefanovič

Kniha s názvom U Taliana – Tutti a tavola – Poďte všetci k stolu nie je len zbierkou receptov, ale aj pohľadom do duše talianskej kuchyne, kde každé jedlo rozpráva svoj vlastný príbeh. Andrea vás naučí, ako pripraviť pravé talianske cestoviny či dokonalé rizoto. Vždy pritom dbá na jednoduchosť a čerstvosť, ktoré sú pri príprave talianskych jedál kľúčové. Kuchársku knihu uviedli do života v reštaurácii Da Andrea a divákom ju predstavil samotný autor. Za vydavateľstvo IKAR povedal niekoľko pochvalných slov riaditeľ Marek Néma.

Knihu pokrstila speváčka Mária Čírová v šatoch farby paradajkovej omáčky, ako podotkol samotný šéfkuchár. Krstilo sa soľou a múkou, lebo to sú podľa Andreu základné ingrediencie talianskej kuchyne, ktoré ho sprevádzajú celým životom a na základy nesmieme zabúdať. Po tomto akte Mária predniesla dlhý a veľmi emotívny prejav, v ktorom vzdala hold Andreovi a ich spoločnému priateľstvu. Predniesla ho v slovenčine aj v taliančine, za čo zožala obrovský potlesk nielen Slovákov, ale aj hostí zo Sardínie. Hneď po tom si sadla ku klavíru a zahrala Andreovi jeho milovanú taliansku pieseň Vivo Per Lei od Andreu Bocelliho. K spevu sa pridal nielen autor knihy, ale aj jeho zamestnanci, ktorých pozval na pódium.

obrazok
Andrea, Aneta a Mária
Zdroj: Juraj Štefanovič
obrazok
Mária Čírová
Zdroj: Juraj Štefanovič

Emočným vrcholom bolo odovzdanie vzácneho ocenenia Nadácie Maria Carta zo Sardínie, ktorá ocenila Andreu Enu za šírenie a reprezentáciu sardínskej kultúry vo svete. Krst moderovala Aneta Parišková, ktorú k Andreovi viaže priateľstvo. Súčasťou večera bolo skvelé jedlo a víno z reštaurácie Da Andrea. „Dolce“ v podobe tiramisu bolo sladkou bodkou za nádhernou udalosťou.

Andrea Ena a ocenenie Nadácie Maria Carta zo Sardínie
Andrea Ena a ocenenie Nadácie Maria Carta zo Sardínie
Zdroj: Juraj Štefanovič

Knihu U Taliana – Tutti a tavola – Poďte všetci k stolu vydalo vydavateľstvo IKAR. Spolu s Andreom Enom ju napísala Zuzana Čižmáriková, ktorá má už na konte úspešné knihy s gastroenterológom Ladislavom Kuželom. Nádherné fotografie urobil Matt Rybansky a grafickú úpravu akademický maliar a grafik Juraj Šramko. Kniha U Taliana vás prenesie do chutného a voňavého Talianska, aj na Sardíniu a Sicíliu, lebo krv týchto regiónov Andreovi koluje v žilách. Najskôr rozpráva svoj príbeh, pridáva rôzne tipy a triky do kuchyne, ale základom sú recepty. Je ich vyše 80, od omáčok, cez polievky, cestoviny, rizotá, hlavné jedlá až po dezerty. Začína sa to bazalkovým pestom a končí jesenným gaštanovým koláčom. Nechajte sa inšpirovať lahodnými talianskymi receptami a premeňte každé jedlo na výnimočný zážitok. Poďte všetci k veľkému stolu a navarte si jedlá, ktoré chutia a voňajú ako Taliansko.


NK Factory, Zdroj foto: Juraj Štefanovič

twiterfacebooklinkedinwhatsapp


Autor: Nora Krchňáková



Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies