Zažili ste už stav ASMR? Videá so šuštiacim papierom či lámaním čipsov nad mikrofónom môžu byť ako masáž pre neuróny v mozgu + VIDEO

NETKY.SK • 11 August 2024, 14:11 • 3 min
Zažili ste už stav ASMR? Videá so šuštiacim papierom či lámaním čipsov nad mikrofónom môžu byť ako masáž pre neuróny v mozgu + VIDEO

ASMR je masívny a rastúci trend. V roku 2015 bola zverejnená prvá recenzovaná štúdia na túto tému a zistilo sa, že videá pomohli niektorým ľuďom bojovať proti stresu, chronickej bolesti a poruchám spánku a možno aj depresívnemu mysleniu.

slovakia

left justify in out

Ak ste o fenoméne ASMR ešte nepočuli, v dnešnom článku vám ho dôkladne priblížime. ASMR videá majú jednoduchý zámer - upokojenie od stresu či dopomáhanie k rýchlejšiemu zaspaniu, či pre lepší pocit bezpečnosti. V týchto videách si daný youtuber v blízkosti mikrofónu robí, čo chce - no ide len o zvuky, ktoré sa snažia znieť upokojujúcu - či už ide o šušťanie papiera, ťukanie gélovými nechtami na plast, šeptanie alebo rozprávanie príbehu šeptom, trhanie papierikov, stláčanie slizu a podobne. Variant a možností takýchto zvukov je snáď nekonečno. Pri dostatočnej blízkosti mikrofónu to vie pôsobiť veľmi príjemne.

Subkultúra fenoménu

Na začiatok povieme, čo táto skratka naozaj znamená. ASMR v angličtine je - autonomous sensory meridian response. ASMR alebo autonómna senzorická meridiánová reakcia je označenie pre príjemné pocity vyvolané vonkajšími vplyvmi. Reakcia na spúšťače ASMR sa môže u jednotlivých osôb veľmi líšiť – niektorí ľudia ich vnímajú intenzívne, iní naopak nemusia reagovať vôbec.

Trend ASMR bol za posledných desať rokov svedkom nárastu sledovanosti ľudí, ktorí vytvárali zvuky z rozbaľovania balíčkov, pomocou nechtov sa dotýkali predmetov, jedli rezance, varili jemnými zvukmi miešania lyžice v kovovom hrnci a podobne. Ľudia si často nastavia jeden mikrofón, niekedy dva, aby zosilnili tieto prirodzené zvuky, pretože spúšťajú vnemy pohodlné pre mozog a neuróny.

Za posledné desaťročie sa okolo ASMR vyvinula celá internetová subkultúra. Ľudia začali hromadne milovať tento nový výmysel. V roku 2015 bola zverejnená prvá recenzovaná štúdia na túto tému a zistilo sa, že videá pomohli niektorým ľuďom bojovať proti stresu, chronickej bolesti a poruchám spánku a možno aj depresívnemu mysleniu.

Ľudia sú posadnutí ASMR, pretože je to jedinečný a silný zážitok, ktorý môže poskytnúť intenzívnu relaxáciu a úľavu od stresu. Ukázalo sa, že ASMR je účinný pri liečbe úzkosti, nespavosti a migrény.

ASMR v angličtine je -autonomous sensory meridian response. ASMR alebo autonómna senzorická meridiánová reakcia je označenie pre príjemné pocity vyvolané vonkajšími vplyvmi.
ASMR v angličtine je -autonomous sensory meridian response. ASMR alebo autonómna senzorická meridiánová reakcia je označenie pre príjemné pocity vyvolané vonkajšími vplyvmi.
Zdroj: foto: Getty Images

Známky, že zažívate ASMR

Počas ASMR mozog uvoľňuje špecifické neurochemické látky, ako sú endorfíny a oxytocín. A tieto neurochemické látky sú tie, ktoré vyvolávajú tieto hlboké pocity relaxácie. ASMR aktivuje podobné oblasti mozgu ako tie hlboké pocity relaxácie , ktoré sa aktivujú počas medziľudských väzieb.

ASMR môže byť pre každého iné. Môžete zažiť mrazivú reakciu, keď sa pozriete, ako niekto kreslí neuveriteľný obraz, zatiaľ čo niekto sa môže tešiť, že ľudia pripravujú obed alebo večeru. Celkovo je účinok ASMR upokojujúci, upokojujúci a fyziologicky vzrušujúci. V podstate ide o brnenie vychádzajúce zhora a pohybujúce sa smerom k chrbtici a končatinám, ktoré vzniká v dôsledku zimomriavky vyvolanej hudbou. Takýto slastný pocit sa prirovnáva k masážam, štekleniu, či husej koži.

Podľa výskumu ľudia, ktorí zažili ASMR, majú zníženú srdcovú frekvenciu v porovnaní s ľuďmi, ktorí sa nezapájajú do ASMR. Pomáha to pri podpore relaxačných metód, ako je všímavosť a počúvanie hudby.

Počas ASMR mozog uvoľňuje špecifické neurochemické látky, ako sú endorfíny a oxytocín.
Počas ASMR mozog uvoľňuje špecifické neurochemické látky, ako sú endorfíny a oxytocín.
Zdroj: foto: Andrey Popov/Getty Images

Pomoc v čase pandémie

Podľa štúdie „Coping with COVID through ASMR“, keď pandémia zasiahla Spojené štáty v marci 2020 a prinútila každého ísť do svojich domovov, tisíce ľudí sa začali pridržiavať zvukov jemného šepotu a spúšťacích zvukov, aby poskytli pohodlie v určitom čase. sociálnej izolácie. Štúdia zistila, že ľudia sa obrátili na ASMR ako na formu úniku z bombardovania správ o COVID-19. So znepokojivými časmi, ktoré spôsobujú viac stresu a úzkosti, obsah ASMR pomohol znížiť tlak negatívneho duševného zdravia.

V roku 2009 bol Mateo Felix ako vysokoškolský študent pod obrovským stresom a pamätá si, ako sa snažil hľadať rôzne formy meditácie, aby vyliečil svoju príliš úzkostlivú myseľ. Pri hľadaní odpovede na internete narazil na kanál na YouTube. Zúfalý, že chce čokoľvek vyskúšať, Felix klikol na 8-minútové video s používateľským menom WhisperingLife a okamžite ho upokojil a zlákal spánok, keď počúval tichý šepot tvorcu kanála, ktorý číta knihu. 

Tvorca YouTube, WhisperingLife, je považovaný za jedného z prvých tvorcov obsahu ASMR, podľa výskumu ASMR University, webovej stránky venovanej umeniu a vede o autonómnej senzorickej reakcii meridiánov. Keďže výraz ASMR ešte neexistoval, tieto videá sa označovali len ako „šepotové videá“. Podľa údajov YouTube existuje viac ako 5,2 milióna videí, ktoré súvisia s ASMR, a viac ako 11 miliónov celosvetových vyhľadávaní ASMR každý mesiac.

Tvorca Youtube, WhisperingLife, je považovaný za jedného z prvých tvorcov obsahu ASMR.
Tvorca Youtube, WhisperingLife, je považovaný za jedného z prvých tvorcov obsahu ASMR.
Zdroj: foto: graziadaily.co.uk

ASMR možno vyvolať fyzickým dotykom, ako aj vizuálnou a sluchovou stimuláciou, hoci najznámejšia forma ASMR je sluchová. Zážitok môže spustiť presné stimuly v oblasti mozgu, ktorá zahŕňa emócie a empatiu a môže byť aktivovaný šepkaním, poklepávaním, vyrezávaním, škrabaním, zvukmi v ústach a masážami. Za posledných 10 rokov, odkedy bol tento výraz vytvorený, sa ASMR rozšírilo po celom internete, pričom ASMR je druhým najpopulárnejším vyhľadávaným výrazom na YouTube.

Krásne ženy lepšie účinky?

Pretrváva dojem, že tieto videá na YouTube majú sexuálny prvok, ktorý z veľkej časti poháňa množstvo krásnych mladých žien v priliehavých šatách, ktoré vytvárajú niektoré z najpopulárnejších klipov. Avšak len asi 5 percent divákov v jednej štúdii uviedlo akýkoľvek druh sexuálneho vzrušenia z ASMR.

Na TikTok má hashtag pre ASMR viac ako 324 miliárd zobrazení, ktoré sú plné obsahu. Za posledných niekoľko rokov sa ASMR stalo hlavným prúdom a bolo prezentované v populárnom seriáli HBO The White Lotus. V druhej epizóde show sa ASMR zúčastňujú dve hlavné ženské postavy. Malá scéna sa sústreďuje na to, ako dievčatá relaxujú a intenzívne počúvajú zvuky blikajúceho zapaľovača, hlboké nádychy, rinčanie fľaštičky s tabletkami a pomalé zvuky chrumkania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
Text: science.howstuffworks.com, xpressmagazine.org, calmsage.com. Titulné foto: graziadaily.co.uk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies