Tieto chute sú v jesennom období ideálne pre vaše zdravie a skvele doplnia váš jedálniček.
Jeseň máme mnohí radi práve pre jej pestrosť. Vonku je už ostrejší vzduch, chlad vie zaliezť pod nechty, no podobne ako je pestrá a všetkými farbami hýriaca príroda, môže byť na jeseň bohatý aj náš stôl.
Mnohé koreniny skvele doplnia rôzne jesenné recepty a dobroty, a navyše majú aj množstvo blahodarných účinkov pre naše telo a prispievajú v chrípkovom období k jeho lepšej imunite.
Škorica
Kráľovná medzi koreninami! Okrem toho, že má skvelú chuť a doplní akýkoľvek dezert je aj veľmi zdravá! Je plná rôznych antioxidantov, zmierňuje zápaly, chráni zdravie srdca, stabilizuje hladinu cukru v krvi. Je dobrá na mozog, na trávenie, účinne vám pomôže bojovať proti infekciám a vírusom, je zdravá pre ústnu dutinu.
Vďaka tomu, že má výraznú chuť, nemusíte do dezertov pridávať toľko cukru a iných sladidiel. Jej použitie pri rôznych koláčoch je nekonečné, môžete si ju okrem toho pridať aj do kávy, čaju, jogurtu, ovsenej kaše...
Kardamón
Korenina, ktorej chuť sa z Ázie stále viac dostáva aj do európskej kuchyne. Vedeli ste o tom, čo všetko obsahuje? Železo, zinok. mangán, vitamín C, vitamín B, horčík, selén, vápnik, draslík... Okrem toho je zdrojom viacerých prírodných zlúčenín s antioxidačnými vlastnosťami.
Vďaka tomu je dobrý pre naše nechty, vlasy, je bojovníkom proti baktériám a hubám, má protizápalové vlastnosti, je prospešný nášmu srdcu, udržuje v dobrom stave našu ústnu dutinu, pomáha zdravému tráveniu, má priaznivé účinky na pečeň.
V kuchyni je súčasťou kari korenia, možno ho využiť v slaných aj sladkých jedlách. Dezerty, šaláty, nápoje, omáčky, perníky, džemy, kompóty - tam všade vie šikovná gazdiná túto koreninu so špecifickou chuťou zakomponovať.
Klinčeky
Klinček má moc dezinfikovať dýchacie cesty a liečiť prieduškové zýpaly, je dobrý pre krvný obeh a srdce, je dobrý na trávenie, proti črevným parazitom, zmierňuje bolesť zubov. Pomáha tiež pri liečbe cukrovky.
Okrem liečivých tinktúr a čajov sa dá použiť do najrôznejších dezertov - sušienok, medvedích tlapiek, do kompótov, k bravčovému mäsu, k pečienke, do rybacích polievok, plnenej papriky, hodí sa do sviečkovej, k ryži, k hydine, rôznym terinám. Samozrejme, nemôže chábať v hriatôm či rôznych variáciách na punč.
Zázvor
Ďumbier lekársky, alebo hovorovo zázvor je jedným z najobľúbenejších aj najúčinnejších pomocníkov pri jesenných virózach. Je skvelý na našu imunitu, proti nachladnutiu, kašľu, ale aj pri nevoľnosti. Je plný vitamínov a minerálov - vitamíny E, C, B, železo, vápnik, zinok - to v spojení s látkami gingerol a kapsaicín robí z neho chutného a zdravého spoločníka na jesenné chladné dni.
Okrem neodmysliteľného čaju ho možno použiť v rôznych sladkostiach (skúsili ste už zázvorníky?), medovníkoch, muffinoch. Ak si trúfate, môžete si vyrobiť domáci zázvorový sirup, či smoothie, zázvor je veľmi chutný aj kandizovaný. Hodí sa aj do slanej kuchyne, k rybám, do karí, vyskúšajte skvelú mrkvovú polievku, dochuťte si ním ázijské cestoviny. Skvele doladí akýkoľvek šalát či iné zeleninové jedlo.
Muškátový oriešok
Má naozaj netypickú intenzívnu chuť a treba ho používať striedmo, no aj muškátový oriešok má pozitívne účinky na naše zdravie. Má pritorakovinové účinky, udržuje zdravý mozog aj zuby, pomáha s nespavosťou, podporuje trávenie. Je dobrý na pečeň a kožné choroby, pôsobí aj ako afrodiziakum.
V ázijských krajinách ho používajú najmä s baraninou a jahňacinou, hodí sa k dusenému mäsu a zelenine, vyskúšajte s ním teľacie, bravčové či divinu. Zaujímavý môže byť tiež v omáčkach do cestovín, bešameloch, lasagniach, niektorých polievkách, slaných koláčoch. Oceníte ho aj pri dezertoch, často sa používa v medovníkoch, ovocných koláčoch, punčoch.
Aníz
Udržuje zdravé trávenie, zastavuje kŕče, je antibakteriálny, protirakovinový, má antidepresívne účinky. Podporuje funkciu pečene, čistí dýchacie cesty, zlepšuje príznaky menopauzy. A to všetko vďaka svojmu vzácnemu zloženiu - obsahuje vitamíny A, B, C, železo, mangán, vápnik, meď, vzácne oleje.
V kuchyni sa hodí k mäsovým pokrmom, rybám, omáčkam, šalátom, jedlám s kapustou či cviklou, skvele doplní ovocné koláče, torty, brownies, mufiny, medovníky, orechové rohlíčky. Skúste ho pridať aj do zázvorového čaju.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies