Severná Kórea odsudzuje sankčný monitorovací tím a varuje pred následkami pre zapojené krajiny

NETKY.SK • 21 Október 2024, 15:39 • 2 min
Severná Kórea odsudzuje sankčný monitorovací tím a varuje pred následkami pre zapojené krajiny

PCHJONGJANG - Severná Kórea označila novovytvorený tím na monitorovanie sankcií za "nezákonný a nelegitímny", pričom varovala zapojené krajiny, že za to "zaplatia vysokú cenu". Ministerka zahraničných vecí Choe Son-hui odsúdila tento krok ako porušenie suverenity Severnej Kórey a kritizovala snahy monitorovať jej jadrový zbrojný program. Monitorovací tím vytvorili západné štáty po ruskom vetovaní predchádzajúceho plánu OSN.

slovakia

left justify in out

Severokórejská ministerka zahraničných vecí v nedeľu označila novovytvorený tím pre monitorovanie sankcií voči jadrovému zbrojnému programu svojej krajiny za "nezákonný a nelegitímny". Choe Son-hui tiež varovala, že krajiny, ktoré sú jej súčasťou, budú musieť "zaplatiť vysokú cenu""Odsudzujem to a dôrazne odmietam ako spochybnenie medzinárodnej spravodlivosti a najhrubšie porušenie suverenity Severnej Kórey," dodala ministerka.

USA, Austrália, Kanada, Južná Kórea, Francúzsko, Nemecko, Japonsko, Taliansko, Holandsko, Nový Zéland a Spojené kráľovstvo v stredu spoločne predstavili nový plán na monitorovanie vývoja jadrových zbraní v Severnej Kórei.

Stalo sa tak po tom, ako Rusko v marci vetovalo Bezpečnostnú radu OSN a skupina expertov OSN ukončila monitorovanie severokórejského programu, čo znepokojilo západné štáty a ich spojencov.

"Uprednostnili by sme pokračovanie predchádzajúceho programu, ktorý zaviedla Bezpečnostná rada. Tejto ceste zabránila neústupnosť Ruska," povedal v uplynulých dňoch na tlačovej konferencii v Soule námestník americkej ministerky zahraničných vecí Kurt Campbell.

Vysoké napätie vo vzťahoch so Severnou Kóreou

Napätie je vysoké po tom, ako Severná Kórea v posledných mesiacoch zintenzívnila svoje vojenské operácie. V stredu vyhlásila, že natrvalo zablokuje hranice s Južnou Kóreou, aby čelila tomu, čo nazvala "konfrontačnou hystériou" zo strany juhokórejských a amerických síl.

Niekoľko hodín predtým Pchjongjang zničil úseky ciest spájajúcich obe krajiny. Išlo o zjavnú reakciu na údajné vypustenie dronov nad severokórejské hlavné mesto, ktoré mali šíriť propagandistické správy proti Kim Čong-unovi.

Napätie medzi Pchjongjangom a západnými štátmi a ich spojencami sa ešte zvýšilo po tom, ako ukrajinské zdroje informovali, že tisíce severokórejských vojakov boli vyslané do Ruska, aby bojovali na Ukrajine. Ak by sa to potvrdilo, išlo by o prvú účasť krajiny v zahraničnej vojne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Euronews, Africanews English, Foto: Sputnik / Artyom Geodakyan
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies