Dovolenkári, POZOR! Severné Macedónsko stále sužujú prírodné požiare

NETKY.SK • 24 Júl 2024, 15:07 • 2 min
Dovolenkári, POZOR! Severné Macedónsko stále sužujú prírodné požiare

SKOPJE - Letá v Severnom Macedónsku pravidelne narúšajú roztrúsené prírodné požiare. Plamene tu v roku 2021 zničili približne 10 000 hektárov lesných pozemkov.

slovakia

left justify in out

Prírodné požiare v Severnom Macedónsku pokračujú aj dva týždne po ich vypuknutí. Minister vnútra Panče Toskovski v stredu označil situáciu za národnú katastrofu.

Hasiči v krajine majú málo zdrojov, a tak sa snažia bojovať s požiarmi vo vlne horúčav, pri ktorých teploty pravidelne dosahujú 40 stupňov Celzia. Podľa strediska pre krízové riadenie bolo v stredu ráno v Severnom Macedónsku stále aktívnych sedem prírodných požiarov.

Toskovski na tlačovej konferencii v hlavnom meste Skopje označil situáciu za národnú katastrofu a povedal, že vláde chýba "systém, ktorý by primerane reagoval na krízové situácie, najmä pokiaľ ide o požiare".

Úrady neposkytli informácie o výške škôd spôsobených týmito požiarmi, ale prisľúbili, že po ich uhasení poskytnú presné údaje.

Minulý týždeň sa krajina v boji proti požiarom spoliehala na leteckú podporu svojich susedov, pričom lietadlá a vrtuľníky pomáhali záchranárom na zemi. Riaditeľ strediska pre krízové riadenie Stojanče Angelov uviedol, že veľký požiar v horskej oblasti Serta je už pod kontrolou.

Meteorológovia uviedli, že dážď, ktorý sa očakáva v priebehu stredy, tiež pomôže pri likvidácii požiarov. Vláda začiatkom júla vyhlásila krízovú situáciu, bez toho, aby deklarovala výnimočný stav, "v dôsledku zvýšeného výskytu prírodných požiarov".

Krízová situácia sa vyhlasuje vtedy, keď verejnosť a majetok čelia vážnym rizikám alebo nebezpečenstvu, čo si vyžaduje poskytnutie značných vládnych prostriedkov. Letá v Severnom Macedónsku pravidelne narúšajú roztrúsené prírodné požiare. Plamene tu v roku 2021 zničili približne 10 000 hektárov lesných pozemkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: AP, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies