Severná Kórea hrozí odvetou Južnej Kórei za propagandistické drony: Napätie na hranici eskaluje + VIDEO

NETKY.SK • 14 Október 2024, 19:25 • 2 min
Severná Kórea hrozí odvetou Južnej Kórei za propagandistické drony: Napätie na hranici eskaluje + VIDEO

SOUL / PCHJONGJANG - Severná Kórea obvinila Južnú Kóreu z použitia dronov na zhadzovanie propagandistických letákov nad Pchjongjangom a pohrozila odvetnými vojenskými útokmi. Južná Kórea tieto obvinenia oficiálne nepotvrdila, no upozornila, že všetka zodpovednosť za napätie spočíva na Severnej Kórei, ktorá neustále posiela balóny s odpadom na juh. Tieto útoky a obvinenia z oboch strán opäť vystupňovali už tak napäté vzťahy medzi oboma krajinami.

slovakia

left justify in out

Severná Kórea obvinila Južnú Kóreu, že nad Pchjongjangom lieta s propagandistickými dronmi, a pohrozila "odvetou", informovali v piatok štátne médiá.

Juhokórejský zbor náčelníkov štábov obvinenia nepotvrdil ani nevyvrátil, ale vyzval Severnú Kóreu, aby "nekonala unáhlene", a uviedol, že "všetka zodpovednosť za nedávny sled udalostí spočíva na Severnej Kórei", pričom poukázal na balóny s odpadom, ktoré Pchjongjang neustále posiela na juh.

Severná Kórea pohrozila vojenskými útokmi proti Južnej Kórei po tom, ako vyhlásila, že Južná Kórea použila bezpilotné lietadlá na zhadzovanie letákov kritizujúcich režim v Pchjongjangu. Severokórejské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že juhokórejské bezpilotné lietadlá s propagandistickým materiálom boli tento mesiac trikrát zachytené v noci nad hlavným mestom.

Štátna tlačová agentúra KCNA uviedla, že letáky boli plné "podnetných fám a nezmyslov", zatiaľ čo ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že narušenie vzdušného priestoru Pchjongjangu "by sa mohlo považovať za vojenský útok".

Nie je jasné, aké bezpilotné lietadlá údajne použil Juh, prípadne protiseverokórejskí aktivisti. Juhokórejský minister obrany najprv tvrdenia Pchjongjangu poprel, ale Zbor náčelníkov štábov neskôr vo vyhlásení uviedol, že "nemôže potvrdiť, či sú severokórejské tvrdenia pravdivé alebo nie". Jediný údajný záber jedného z dronov, ktorý cez víkend odvysielala severokórejská štátna televízia, zobrazuje okrídlený biely objekt na tmavej oblohe.

Stalo sa to už predtým?

Je to po prvýkrát, čo Severná Kórea obvinila svojho suseda z používania bezpilotných lietadiel na zhadzovanie letákov kritizujúcich severokórejského vodcu Kim Čong-una, ale aktivisti na juhu, z ktorých niektorí boli vedení prebehlíkmi z tohto tajného štátu, používali balóny na rovnaký účel. To vyvolalo reakciu Severu, ktorý v posledných mesiacoch vypustil tisíce balónov s vrecami naplnenými odpadkami - a možno aj exkrementmi - cez silne ozbrojenú hranicu krajín na juh.

Južná Kórea v posledných rokoch obvinila Severnú Kóreu z lietania bezpilotných lietadiel vo svojom vzdušnom priestore. V decembri 2022 Juh vycvičil stíhačky po tom, ako bolo nad väčšou oblasťou Soulu spozorovaných päť severokórejských dronov. Jej armáda vypálila varovné výstrely z vrtuľníka, ale nepodarilo sa jej zostreliť ani jeden z dronov. Tento incident podnietil juhokórejského prezidenta Yoon Suk Yeola, aby urýchlil vývoj dronov schopných špehovať severokórejské vojenské zariadenia. Kim Čong-un prejavil osobný záujem o vývoj dronov a v roku 2021 prisľúbil, že bude dohliadať na výrobu sofistikovanejších strojov s väčším dosahom.

V roku 2022 Severná Kórea vyslala do Južnej Kórey päť dronov, z ktorých štyri lietali okolo ostrova Ganghwa a ďalší preletel severným vzdušným priestorom hlavného mesta Soul.

Severná Kórea obvinila Južnú Kóreu z lietania bezpilotných lietadiel do Pchjongjangu a pohrozila ďalším útokom
Severná Kórea obvinila Južnú Kóreu z lietania bezpilotných lietadiel do Pchjongjangu a pohrozila ďalším útokom
Zdroj: South China Morning Post / AFP


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN, The Guardian, Foto: Foto: AP Photo / Ahn Young-joon
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies