BRATISLAVA - Shakshuka je pôvodne severoafrické jedlo, ktoré sa varí prakticky na celom blízkom východe a je veľmi podobné nášmu leču. Býva však doplnené o vajíčka, ktoré sa na záver pridávajú do omáčky a nechajú zapiecť v rúre.
Suroviny:
3 PL olivový olej, 1 ks stredná cibuľa, 1 ks červená paprika, 2 strúčiky cesnak, 2 PL paradajkový pretlak, 2 konzervy nasekané paradajky, 1 KL drvená rasca, 1 KL mletá paprika, 1/2 KL kajenská paprika, 1 PL cukor, 6 ks vajce, soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať, parmezán
Postup:
Vo veľkej panvici rozpálime olivový olej a pridáme nasekanú cibuľku. Keď cibuľa zmäkne pridáme nadrobno nakrájanú papriku a necháme ju smažiť na miernom ohni cca 5 minút. Potom pridáme prelisovaný cesnak a minútku orestujeme. Ďalej do panvice zamiešame paradajkový pretlak, nasekané paradajky, koreniny, soľ a cukor. Necháme povariť a zredukovať asi 10 až 15 minút. Vareškou vytvoríme jamky v hustej omáčke a do každej rozklepneme vajíčko. Priložíme pokrievku a varíme ďalších 15 minút. Servírujeme k pečivu posypané nasekanou petržlenovou vňaťou a strúhaným parmezánom.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies