SHMÚ: Najkritickejšia situácia bude na Morave. Ako bude na tom Dunaj? +VIDEO

NETKY.SK • 13 September 2024, 09:31 • 2 min
SHMÚ: Najkritickejšia situácia bude na Morave. Ako bude na tom Dunaj? +VIDEO

BRATISLAVA - SHMÚ vydal hydrologické výstrahy. Tretie stupne výstrah platia pre úsek Moravy od Skalice po Malacky, druhý stupeň pre Vysokú pri Morave a okres Bratislava.

slovakia

left justify in out

Najkritickejšia situácia v súvislosti s očakávaným množstvom zrážok sa očakáva na toku Moravy a jej prítokov. 

"Dá sa povedať, že najkritickejšia situácia bude na toku Moravy, respektíve na prítokoch Moravy na Záhorí," informoval hydrológ Peter Smrtník na štvrtkovom brífingu. Na hornom toku slovenského úseku Moravy, napríklad v profile Kopčany, Moravský Svätý Ján či Záhorská Ves, nie je vylúčené prekročenie tretích stupňov povodňovej aktivity.

Na dolnom toku, ako vo Vysokej pri Morave či Devínskej Novej Vsi, by mala byť situácia pokojnejšia a predpokladá sa dosiahnutie prvého alebo druhého stupňa povodňovej činnosti, pričom sa plánujú ochranné opatrenia.

"Tretie stupne povodňovej aktivity nie sú vylúčené ani na prítokoch Moravy, ako sú Myjava a Chvojnica, rovnako ako na prítokoch v povodí stredného Váhu a na tokoch, ktoré stekajú do Podunajskej nížiny," poznamenal Smrtník. Dodal, že situáciu nepretržite monitorujú.

Situácia na slovenskom úseku Dunaja by mala byť podľa Smrtníka o niečo pokojnejšia. "V Devíne sa hladina môže dostať k druhému stupňu povodňovej aktivity, pričom scenár sa očakáva aj v Bratislave. Na dolnom toku Dunaja by mal byť dosiahnutý prevažne prvý stupeň povodňovej aktivity," vysvetlil.

Na Malom Dunaji však hrozí druhý stupeň povodňovej aktivity, čo bude závisieť od množstva vody prepustenej z hlavného toku.

 

SHMÚ zároveň vydal hydrologické výstrahy. Tretie stupne výstrah platia pre úsek Moravy od Skalice po Malacky, druhý stupeň pre Vysokú pri Morave a okres Bratislava.

"V hlavnom meste by mala byť situácia relatívne pokojná," upokojuje Smrtník, uporozňuje však na kritické lokality, ako je napríklad Devínska cesta.

Meteorológ Cyril Siman doplnil, že studený front ovplyvňuje najmä západnú polovicu Slovenska, zatiaľ čo na východe prevláda slnečné počasie. 

"Situácia sa bude postupne meniť a dá sa povedať, že aj komplikovať," vysvetlil Siman. Uviedol, že nad severným Jadranom sa bude prehlbovať tlaková níž, ktorá sa presúva smerom na severovýchod a od piatka do nedele bude ovplyvňovať počasie na Slovensku.

V západnej polovici Slovenska sa očakávajú výdatné zrážky, vietor a nízke teploty, ktoré by cez víkend mali dosiahnuť len desať až 15 stupňov Celzia.

"Tieto teploty sú typické skôr pre koniec októbra alebo začiatok novembra," poznamenal Siman, nevylúčil ani možnosť prekonania teplotných rekordov. Na niektorých miestach môžu zrážky dosiahnuť aj štvornásobok septembrového úhrnu.

Zlepšenie situácie sa očakáva od pondelka večera alebo v noci z pondelka v utorok, keď by sa malo začať otepľovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: SHMÚ, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies