Šimkovičová: Vyhnali ste ma z domova, no za svojimi rozhodnutiami si stojím! + VIDEO

NETKY.SK • 8 August 2024, 17:19 • 3 min
Šimkovičová: Vyhnali ste ma z domova, no za svojimi rozhodnutiami si stojím! + VIDEO

BRATISLAVA - Rezort kultúry teraz podľa Šimkovičovej spraví v SND a SNG audity.

slovakia

left justify in out

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová a generálny tajomník služobného úradu ministerstva Lukáš Machala si stoja za opodstatnenosťou svojich krokov v prípade odvolania riaditeľov kultúrnych inštitúcií. Uviedli to na štvrtkovej tlačovej konferencii.

"My ako zriaďovateľ máme plné právo ako niekoho vymenovať, tak aj niekoho odvolávať, a to aj bez udania dôvodu," poznamenal Machala. Tvrdí, že zverejnenie dôvodov na odvolanie riaditeľov Slovenského národného divadla (SND) a Slovenskej národnej galérie (SNG) je len dôkazom toho, že ministerstvo nemá čo skrývať.

"Museli sme sa s nimi rozlúčiť, keďže máme dôkazy o tom, že ich manažérske schopnosti zlyhali," uviedla na margo odvolania Mateja Drličku a Alexandry Kusej šéfka rezortu kultúry.

Šimkovičová opätovne poukázala na dôvody odvolania Alexandry Kusej z postu šéfky SNG aj Mateja Drličku ako riaditeľa SND. Zároveň vyvrátila Drličkove tvrdenia o tom, že rezort kultúry nemal záujem sa s ním stretnúť.

Ministerka kultúry zároveň reagovala na pozvanie zamestnancov divadla i galérie, ktorí sa s ňou chcú stretnúť v pondelok v priestoroch SND. "Zamestnanci SND chodia ku mne na ministerstvo kultúry, ja nemusím chodiť za nimi. Prijmem pozvanie tu u mňa na ministerstve kultúry," dodala.

Šimkovičová a Machala kritizovali počas tlačovky bývalého riaditeľa SND Drličku. Spomenuli údajné mnohé hanlivé výrazy, ktorými mal Drlička dvojicu označovať. "Nemáte v sebe morálny kompas, robíte len politický aktivizmus," odkázal generálny tajomník.

"Vyštvali ste ma z môjho domova," adresovala ministerka aktivistom aj médiám. "Som nútená si hľadať nový domov tu na Slovensku," dodala. Odchod odôvodnila verbálnymi útokmi a strachom o svoju bezpečnosť, ako aj o bezpečnosť svojej dcéry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo kultúry SR, Foto: TASR
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies