Situácia v Libanone eskaluje: Hrozí „totálna vojna“, podľa Blinkena nastane behom niekoľkých hodín

NETKY.SK • 5 August 2024, 11:48 • 2 min
Situácia v Libanone eskaluje: Hrozí „totálna vojna“, podľa Blinkena nastane behom niekoľkých hodín

Situácia na Blízkom východe eskaluje. Izraelskí vodcovia podľa denníka The Times of Israel uviedli, že budú diskutovať o pripravenosti na „totálnu vojnu“ s obavou, že by útoky mohli prísť z niekoľkých frontov. Podľa webu Axios očakávajú útok už v pondelok. Tamojšie bezpečnostné zložky sú v najvyššej pohotovosti. USA posielajú do regiónu vojnové lode a stíhačky. O možnom pondelkovom útoku hovoril s ministrami krajín skupiny G7 aj šéf americkej diplomacie Anthony Blinken, ako napísal server Axios.

slovakia

left justify in out

Niekoľko krajín tento týždeň vyzvalo svojich občanov, aby Libanon opustili kvôli obavám, že potom, čo bol v Teheráne zavraždený šéf palestínskej organizácie Hamas Ismáíl Haníja, konflikt prerastie do otvorenej vojny. Pomoc s ich evakuáciou ponúkol Cyprus. V zahraničí navyše uviazlo viac ako stotisíc Izraelčanov kvôli tomu, že dve desiatky aeroliniek zrušili lety do ich vlasti. Aj v tomto prípade sa angažuje Cyprus. Izraelské ministerstvo dopravy bude organizovať kyvadlovú námornú dopravu z tohto ostrova do Izraela, oznámila ministerka dopravy Miri Regevová podľa serveru ToI.

Upokojiť situáciu sa v nedeľu v Teheráne snažil jordánsky minister zahraničia Ajmán Safadí. Do Iránu dorazil na oficiálnu návštevu ako prvý vysoký predstaviteľ Jordánska po viac ako dvadsiatich rokoch, uviedla agentúra AP. Iránsky prezident Masúd Pezeškjan na stretnutí s ním vyhlásil, že atentát na Haníju bol "veľkou chybou sionistického režimu (Izraela), ktorá nezostane bez odpovede", uviedla podľa Reuters iránska štátna televízia.

Jordánsko je spojencom Západu a v apríli pomohlo izraelskej protivzdušnej obrane spolu s USA, Britániou a Francúzskom odraziť vyše tristo rakiet a útočných dronov, ktoré naň poslal Irán. Išlo o odvetu za izraelský úder na konzulát v Damasku z 1. apríla, pri ktorom zomrelo niekoľko dôstojníkov iránskych revolučných gárd. Teherán na Izrael, svojho dlhoročného úhlavného nepriateľa, priamo zaútočil vôbec prvýkrát. Ammán tiež obviňuje proiránske milície v Sýrii, že pašujú do Jordánska drogy.

„Cieľom mojej návštevy v Iráne je prerokovať vážnu eskaláciu v regióne a viesť úprimnú a jasnú diskusiu, ako čestne a transparentne prekonať rozdiely medzi oboma našimi krajinami,“ povedal Safadí na spoločnej tlačovej konferencii v Teheráne so svojím iránskym náprotivkom.Jordánsko vždy aktívne hájilo palestínsku vec a práva palestínskeho ľudu. Odsúdilo izraelskú okupáciu palestínskych území a odmietlo všetky stupňujúce sa kroky Izraela, ktoré bránia dosiahnutiu bezpečnosti, stability a spravodlivého mieru,“ dodal minister.

Demonštranti sa 3. augusta 2024 v jordánskom Ammáne zúčastňujú na symbolickom pohrebe vodcu Hamasu Ismaila Haniyeha, ktorý bol zabitý v Iráne.
Demonštranti sa 3. augusta 2024 v jordánskom Ammáne zúčastňujú na symbolickom pohrebe vodcu Hamasu Ismaila Haniyeha, ktorý bol zabitý v Iráne.
Zdroj: Reuters / Alaa Al Sukhni

Izrael sa pripravuje na možný konflikt

Safadí už v stredu atentát na Haníju ostro odsúdil, keď ho označil za „ohavný zločin a eskalačný krok, ktorý predstavuje porušenie medzinárodného a humanitárneho práva a narušenie štátnej suverenity“. Na nedeľnej tlačovej konferencii potom dodal, že Jordánsko si praje ukončenie eskalácie a „mier, bezpečie a stabilitu“ v blízkovýchodnom regióne. Vyzval tiež na prijatie účinných opatrení na zastavenie „izraelskej agresie“ v pásme Gazy s cieľom „uchrániť celý región pred dôsledkami regionálnej vojny, ktorá by mala ničivý vplyv na všetkých“.

Na Blízky východ v sobotu podľa webu axios.com dorazil aj americký generál Michael Kurilla. Aj keď bola jeho cesta plánovaná ešte pred súčasnou vlnou eskalácie napätia, novinári predpokladajú, že za súčasnej situácie pomôže s organizovaním obrany napadnutej krajiny. USA navyše posilňujú svoje sily na Blízkom východe a posielajú do regiónu vojnové lode a stíhačky, uviedol v piatok Pentagón.

Pri nedeľnom rokovaní s ostatnými ministrami zahraničia zo skupiny krajín G7 Anthony Blinken uviedol, že iránsky úder na Izrael by mohol začať najskôr v najbližších 24 až 48 hodinách. To znamená v pondelok alebo v utorok.

 

Útok na piatich frontoch

Podľa Blinkena nie je jasné, akým spôsobom Irán na Izrael zaútočí. Spojené štáty sú však presvedčené, že na útoku bude podieľať aj libanonské hnutie Hizballáh, ktoré patrí medzi blízkych spojencov Iránu. Podľa predchádzajúcich informácií nie je vylúčená účasť ani ďalších spojencov Iránu v regióne. Jednou z možností je masívny útok zo vzduchu za použitia rakiet a bezpilotných prostriedkov. Takýto útok Irán podnikol na Izrael 13. apríla, veľkú časť vzdušných cieľov však zničila izraelská obrana s pomocou spojencov.

Blinken vyzval ostatných ministrov zahraničia, aby vyvíjali nátlak na Irán, Hizballáh a Izrael s cieľom dosiahnuť „maximálnu zdržanlivosť“. V oficiálnom vyhlásení ministri krajín skupiny G7 vyzvali na zastavenie „ničivého cyklu odvetného násilia“.

Spravodajský web Ynet cez víkend informoval o niekoľkých bezpečnostných stretnutiach v Izraeli, ktoré pojednávali o tom, ako sa pripraviť na útok na „piatich frontoch“. Ministrom bolo povedané, aby boli pripravení na akýkoľvek scenár, že útok môže prísť kedykoľvek a môže zahŕňať „tisíce“ zničených miest a „veľa obetí“, píše ToI.

Od útoku sa snaží Irán odradiť aj americký prezident Joe Biden. "Dúfam, že si Irán svoj plánovaný úder rozmyslí," uviedol šéf Bieleho domu.

 

Dym sa valí v blízkosti izraelsko-libanonskej hranici z miesta vypálenia rakety z libanonskej strany smerom k izraelskej dedine Metullah v sobotu, 3. 8. 2024.
Dym sa valí v blízkosti izraelsko-libanonskej hranici z miesta vypálenia rakety z libanonskej strany smerom k izraelskej dedine Metullah v sobotu, 3. 8. 2024.
Zdroj: CNN / AFP / Getty Images


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Times of Israel, Axios, Foto: The Sun Daily / AFP / Rahib Daher
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies