Škodlivé plyny, ktoré ničia ozónovú vrstvu, klesajú rýchlejšie, ako sa očakávalo, ukazuje štúdia

NETKY.SK • 12 Jún 2024, 17:08 • 2 min
Škodlivé plyny, ktoré ničia ozónovú vrstvu, klesajú rýchlejšie, ako sa očakávalo, ukazuje štúdia

Vedci tvrdia, že atmosférické úrovne škodlivých plynov dosiahli vrchol päť rokov pred prognózami, pretože látky sa postupne vyraďujú.

slovakia

left justify in out

Medzinárodné snahy o ochranu ozónovej vrstvy boli „obrovským globálnym úspechom“, uviedli vedci po odhalení, že škodlivé plyny v atmosfére ubúdajú rýchlejšie, ako sa očakávalo.

Montrealský protokol, podpísaný v roku 1987, sa zameriaval na postupné vyraďovanie látok poškodzujúcich ozónovú vrstvu, ktoré sa nachádzajú predovšetkým v chladiacich zariadeniach, klimatizáciách a aerosólových sprejoch.

Štúdia zistila, že atmosférické hladiny hydrochlórofluorokarbónov (HCFC), škodlivých plynov zodpovedných za diery v ozónovej vrstve, dosiahli vrchol v roku 2021 – päť rokov pred prognózami.

„Ide o obrovský globálny úspech. Vidíme, že veci idú správnym smerom,“ povedal hlavný autor štúdie Luke Western z University of Bristol. Najškodlivejšie freóny boli vyradené do roku 2010 v snahe chrániť ozónovú vrstvu – štít, ktorý chráni život na Zemi pred škodlivými hladinami ultrafialových lúčov zo Slnka. Očakáva sa, že chemikálie HCFC, ktoré ich nahradili, budú odstránené do roku 2040.

Montrealský protokol sa zameral na postupné vyradenie látok poškodzujúcich ozónovú vrstvu, ktoré sa nachádzajú predovšetkým v chladiacich zariadeniach, klimatizáciách a aerosólových sprejoch.
Montrealský protokol sa zameral na postupné vyradenie látok poškodzujúcich ozónovú vrstvu, ktoré sa nachádzajú predovšetkým v chladiacich zariadeniach, klimatizáciách a aerosólových sprejoch.
Zdroj: Greentumble

Štúdia publikovaná v časopise Nature Climate Change skúmala úrovne týchto znečisťujúcich látok v atmosfére pomocou údajov z Advanced Global Atmospheric Gases Experiment a amerického Národného úradu pre atmosféru a oceán.

Western pripisoval prudký pokles HCFC účinnosti Montrealského protokolu, ako aj prísnejším národným predpisom a posunu v odvetví v očakávaní prichádzajúceho zákazu týchto znečisťujúcich látok. "Pokiaľ ide o environmentálnu politiku, existuje určitý optimizmus, že tieto environmentálne zmluvy môžu fungovať, ak budú správne prijaté a riadne dodržiavané," povedal Western.

CFC aj HCFC sú tiež silné skleníkové plyny, čo znamená, že ich pokles tiež pomáha v boji proti globálnemu otepľovaniu. CFC môžu vydržať v atmosfére stovky rokov, zatiaľ čo HCFC majú životnosť približne dve desaťročia, povedal Western. Dokonca aj keď sa už nebudú vyrábať, minulé používanie týchto produktov bude naďalej ovplyvňovať ozón v nasledujúcich rokoch. 

Environmentálny program Organizácie Spojených národov v roku 2023 odhadol, že môže trvať štyri desaťročia, kým sa ozónová vrstva obnoví na úroveň predtým, ako bola diera prvýkrát zistená v 80. rokoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: IndiaToday / NASA
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies