BRATISLAVA – Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS ) sa vyjadrila, či konzumácia tepelne ošetreného (pasterizovaného) mlieka predstavuje zdravotné riziko, ak pochádza od zvierat infikovaných vírusom slintačky a krívačky.
Výrobky z pasterizovaného mlieka, ako sú jogurt, sušené mlieko, dojčenská výživa a ďalšie produkty z neho, podľa doterajších poznatkov nepredstavujú riziko pre ľudské zdravie, uviedla Štátna veterinárna a potravinová správa.
Veterinári zdôrazňujú, že pasterizácia vedie k významnému zníženiu množstva vírusov v mlieku.
„Podobné tepelné procesy sa používajú aj pri výrobe vyššie uvedených mliečnych výrobkov. Pri výrobe sušeného mlieka a dojčenských mliek sa používa tepelná inaktivácia, ktorá ešte viac znižuje prítomnosť vírusu. Teplota pasterizácie 72 stupňov Celzia počas 15 sekúnd zníži množstvo infekčného vírusu 10.000- až 100.000-krát,“ dodáva ŠVPS.
Súčasne ale upozorňuje, že nepasterizované mlieko zvyšuje riziko nákazy slintačkou a krívačkou.
Veterinári: „Celkovo doterajšie vedecké poznatky naznačujú, že k ochoreniu u človeka dochádza len v individuálnych prípadoch a len pri veľmi vysokom príjme vírusu prostredníctvom intenzívneho, priameho kontaktu s infikovanými zvieratami alebo opakovanej konzumácii silne kontaminovaného, nepasterizovaného mlieka.“
Doteraz podľa ŠVPS neboli zaznamenané prípady infekcie ľudí z pasterizovaného mlieka alebo tepelných produktov.
„Ľudská infekcia vírusom slintačky a krívačky je veľmi zriedkavá a viaže sa najmä na priamy kontakt s infikovanými zvieratami. Minimálna infekčná dávka pre ľudí nie je známa,“ dodáva ŠVPS.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies