Slováci v NHL opäť bodovali. Slafkovského asistencia aj Pospíšilov zásah pomohli k triumfom Montrealu a Calgary +VIDEO

NETKY.SK • 10 Október 2024, 11:43 • 2 min
Slováci v NHL opäť bodovali. Slafkovského asistencia aj Pospíšilov zásah pomohli k triumfom Montrealu a Calgary +VIDEO

Slovenský hokejista Martin Pospíšil si v úvodnom zápase Calgary Flames v novej sezóne NHL pripísal dva body za gól a asistenciu. Jeho prínos bol dôležitý pre obrat a výhru 6:5 po predĺžení nad Vancouverom. V tomto zápase debutoval v NHL aj jeho spoluhráč a krajan Samuel Honzek, zatiaľ čo Juraj Slafkovský svojou skvelou prihrávkou prispel k víťazstvu Montrealu nad Torontom 1:0.

slovakia

left justify in out

Calgary prehrávalo 1:4 ešte tri minúty pred koncom druhej tretiny, ale neskôr sa zápas podarilo otočiť. K tomu prispel aj Pospíšil, ktorý v 43. minúte znížil na 3:4 presnou strelou švihom po prihrávke Anthonyho Manthu. Jonathan Huberdeau poslal Flames do vedenia 5:4 v polovici tretej tretiny, avšak domáci tím si vynútil predĺženie gólom J.T. Millera 97 sekúnd pred koncom riadnej hracej doby. V druhej minúte predĺženia rozhodol o víťazstve Calgary Connor Zary po sólovej akcii, pričom Pospíšil si pripísal asistenciu. Pospíšil odohral celkovo 15:47 minút, zaznamenal bilanciu 1+1, získal plusový bod, vyslal dve strely, zblokoval dve strely a odsedel si dve trestné minúty za podrazenie. Počas jeho trestu v prvej tretine jeho tím skóroval, keď Mantha v oslabení znížil na 1:3. Honzek odohral 13:11 minút v 20 striedaniach, zaznamenal plusový bod, raz vystrelil, zblokoval jednu strelu a predviedol dva bodyčeky.

Montreal rozhodol o víťazstve nad Torontom už v 8. minúte, keď Kirby Dach prihral puk Slafkovskému. Ten ho okamžite poslal cez bránkovisko na Colea Caufielda, ktorý zakončil presilovku presným gólom. "Slaf mi poslal skvelú prihrávku," povedal Caufield po zápase. Slafkovský odohral celkovo 18:01 minút v prvom útoku Montrealu a bol druhý najvyťaženejší útočník svojho tímu. K asistencii pridal jednu strelu, tri hity a dve zblokované strely. Najväčšou hviezdou večera však bol brankár Sam Montembeault, ktorý chytil všetkých 48 striel súpera.

Montreal v prípravných zápasoch nevyužil ani jednu z 30 presiloviek, no proti Torontu premenili už druhú. Montembeault skvelým výkonom zlikvidoval mnoho šancí Toronta a zabezpečil si čisté konto so 48 zákrokmi. Tým stanovil nový rekord NHL v úvodnom zápase sezóny. Prekonal tým Filipa Gustavssona z Minnesoty, ktorý v minulom roku zaznamenal 41 zákrokov pri výhre nad Floridou. "Toto sú chvíle, v ktorých chcete byť," povedal Montembeault, pre ktorého to bol druhý shutout v kariére. Pripomenul tiež, že minulú sezónu Montreal často prehrával o gól, hoci viedol, no tentokrát jeho spoluhráči odviedli skvelú prácu.

Toronto doteraz nevyšlo naprázdno gólovo ani v jednom zápase od 20. novembra 2021, kedy prehralo 0:2 s Pittsburghom. Sériu 252 zápasov vrátane play off prerušilo až teraz, čo je tretia najdlhšia séria v histórii NHL. Rekord stále držia hráči Los Angeles Kings s 264 zápasmi v období rokov 1986 až 1989. "Ak máte takmer 50 striel a nedáte gól, tak súperov brankár chytal naozaj výborne. Som však spokojný s nasadením tímu, chlapci bojovali a tvrdo makali," povedal Craig Berubee, ktorý koučoval svoj prvý zápas ako tréner Maple Leafs. Anthony Stolarz debutoval v bránke Toronta a zaznamenal 26 zákrokov.

Ivan Barbašov dal dva góly a pridal dve asistencie, čím pomohol Vegas Golden Knights k víťazstvu 8:4 nad Coloradom. Jack Eichel asistoval na štyri góly, Mark Stone pridal gól a dve asistencie a Shea Theodore si pripísal tri gólové prihrávky. New York Rangers vstúpili do sezóny dominantným víťazstvom 6:0 nad Pittsburghom, pričom Chris Kreider dvakrát skóroval. Brankár Igor Šesťorkin neinkasoval z 28 striel. V drese Rangers skórovali aj Sam Carrick, Alexis Lafreniere, Filip Chytil a Vincent Trocheck. Podobný výsledok 6:0 sa zrodil aj v Edmontone, kde Winnipeg vďaka 30 zákrokom brankára Connora Hellebuycka porazil domáci tím. Mason Appleton zaznamenal bilanciu 1+2.

obrazok
Slafkovský počas večerého súboja proti Torontu.
Zdroj: Getty Images
obrazok
Vancouver Canucs práve dostávajú gól.
Zdroj: Getty Images

Výsledky večernej NHL

 

Montreal - Toronto - 1:0 - (Slafkovský za domácich 0+1)

Pittsburgh - NY Rangers  - 0:6

Edmonton - Winnipeg  - 0:6

Vancouver - Calgary - 5:6 pp (Pospíšil za hostí 1+1)

Vegas - Colorado 8:4



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ján Sikoriak
Zdroj: NHL, Foto: Getty Images
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies