Slovenská F-16 uskutočnila prvý let. Historický deň pre vojenské letectvo na Slovensku + FOTO

NETKY.SK • 19 August 2024, 08:21 • 2 min
Slovenská F-16 uskutočnila prvý let. Historický deň pre vojenské letectvo na Slovensku + FOTO

BRATISLAVA - S prvým letom slovenského pilota F-16 nad Slovenskom súvisel aj historicky prvý sonický tresk v slovenskom vzdušnom priestore spôsobený prevádzkou slovenskej stíhačky F-16 Block 70.

slovakia

left justify in out

Slovenská stíhačka F-16 so slovenským pilotom uskutočnila v nedeľu prvý oficiálny let nad územím Slovenska.

"Prvý slovenský pilot úspešne dokončil prvý zalietavací let stíhačky 4+ generácie F-16. Týmto sme dosiahli ďalší historický míľnik v modernizácii slovenského vojenského letectva," informujú Ozbrojené sily (OS) SR.

Prípravy na zalietavací let trvali viac ako dve hodiny. Lietadlo bolo dôkladne skontrolované a na let pripravené slovenským technickým personálom.

Najmodernejšia verzia stíhačky F-16 Block 70 v Európe je podľa Ozbrojených síl SR pripravená slúžiť a chrániť vzdušný priestor Slovenska s maximálnou efektivitou.

"Už dnes je jasné, že 'Slovak Falcons' budú neoceniteľným prínosom pre bezpečnosť Slovenska," približujú OS SR.

S prvým letom slovenského pilota F-16 nad Slovenskom súvisel aj historicky prvý sonický tresk v slovenskom vzdušnom priestore spôsobený prevádzkou slovenskej stíhačky F-16 Block 70.


Prvé dve slovenské stíhačky F-16 pristáli na vojenskom letisku v Kuchyni pri Malackách 22. júla večer. Tretia slovenská stíhačka F-16 by mala na Slovensko doraziť v októbri. Ďalších päť lietadiel by malo priletieť v roku 2025.

Podľa ministra obrany Roberta Kaliňáka by tak malo byť od roku 2025 Slovensko schopné chrániť svoj vzdušný priestor samostatne, bez pomoci susedných krajín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: OS SR, Foto: OS SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies