SANTIAGO - Slovenskí včelári si na svoje konto pripísali ďalší mimoriadny úspech. Produkujú totiž najkvalitnejšie medy na svete. Rozhodli o tom výsledky testovania medov, ktoré súťažili o prvenstvo v kvalite počas 48. medzinárodného včelárskeho kongresu Apimondia v Chile.
Hoci sa kongres Apimondia v Chile konal ešte v septembri 2023, závery testov boli zverejnené až v tomto období. Ako uviedol Slovenský zväz včelárov (SZV), z dôvodu overovania pravosti a zisťovaniu kvality medov totiž robili odborníci zdĺhavé a precízne laboratórne testy. Ich realizácia a vyhodnotenie trvali niekoľko mesiacov.
Slovenskí včelári získali celkovo 9 medailí za svoje druhové medy od kvetových až po lesné. Slovensko bolo vyhodnotené ako najúspešnejšia krajina na Apimondii v súťaži medov. SZV dodal, že na základe senzorického hodnotenia vybrala odborná porota ešte na jeseň minulého roka z 203 vzoriek medov z 30 krajín celkovo 61 finálnych medov.
Do finálového laboratórneho testovania bolo zaradených až 10 medov pôvodom zo Slovenska. Vrátane medu od slovenského amatérskeho výrobcu. Medzi najúspešnejších slovenských včelárov patrila rodinná farma VAGRAPÁL. Má viac ako 100-ročnú tradíciu a získala až 4 medaily.
Výnimočnou je aj strieborná medaila pre poľnohospodársku Strednú odbornú školu pod Bánošom v Banskej Bystrici. Jej riaditeľom je Pavel Fiľo, vášnivý včelár a taktiež predseda SZV.
„Tento skvelý výsledok len dokazuje vysokú odbornú zdatnosť slovenských včelárov, ktorí aj v kritickom roku dokážu vyprodukovať zdravé medy bez zvyškov cudzích chemikálií,“ zhodnotil výsledok Pavel Fiľo, predseda SZV (zväz je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory).
SZV uviedol, že medzinárodný úspech je zároveň aj prejavom ochoty našich včelárov a vedenia zväzov zúčastňovať sa svetových podujatí. Ich výsledkom nie sú len ocenenia, ale aj ovplyvnenie trhu s medom.
Podľa SZV je prvenstvo našich včelárov prínosom aj pre ďalší rozvoj agroturistiky a celkového zvýšenia renomé Slovenska v zahraničí a taktiež je prínosom pre krajinotvorbu a vytváranie biodiverzity.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies