Slovensko a Alžírsko plánujú otvorenie veľvyslanectiev: Marek Eštok rokoval s alžírskym veľvyslancom

NETKY.SK • 22 Október 2024, 13:31 • 2 min
Slovensko a Alžírsko plánujú otvorenie veľvyslanectiev: Marek Eštok rokoval s alžírskym veľvyslancom

BRATISLAVA - Štátny tajomník Marek Eštok sa stretol s alžírskym veľvyslancom Larbim Latrochom, aby prediskutovali prípravy na otvorenie slovenského veľvyslanectva v Alžíri a alžírskeho veľvyslanectva v Bratislave. Rokovania zahŕňali aj témy politických konzultácií a aktuálneho vývoja na Blízkom východe, Saheli a Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok v pondelok 21. októbra 2024 rokoval s veľvyslancom Alžírskej ľudovej a demokratickej republiky pre SR so sídlom vo Viedni Larbim Latrochom.

Partneri diskutovali predovšetkým o prípravách otvorenia slovenského veľvyslanectva v Alžíri a alžírskeho veľvyslanectva v Bratislave.

Štátny tajomník Eštok vyzdvihol priebeh a závery historicky prvých politických konzultácií na úrovni štátnych tajomníkov medzi Slovenskom a Alžírskom, ktoré sa uskutočnili 22. septembra 2024 v Alžíri.

Poďakoval tiež svojmu partnerovi za súčinnosť pri ich príprave a vyjadril presvedčenie, že spustenie mechanizmu politických konzultácií a ďalšie kroky vrátane rozhodnutia otvoriť slovenské veľvyslanectvo v Alžíri a alžírske veľvyslanectvo v Bratislave prispejú k pozitívnej dynamike oživenia spolupráce oboch štátov.

"Pokračujeme v prípravách k znovuotvoreniu zastupiteľského úradu Slovenskej republiky v Alžírsku. Súčasťou sú rokovania s relevantnými partnermi, medzi ktorých patrí aj veľvyslanectvo Alžírska vo Viedni. S pánom veľvyslancom sme prebrali ďalšie potrebné náležitosti a informovali sme sa o priebehu procesu otvorenia ambasád na oboch stranách," uviedol štátny tajomník a dodal, že dôležitým momentom v posilnení slovensko-alžírskych vzťahov bude plánovaná oficiálna návšteva alžírskeho ministra zahraničných vecí a národnej komunity v zahraničí Ahmeda Attafa vo februári budúceho roka v Bratislave.

Partneri sa na rokovaní venovali zároveň aktuálnemu vývoju na Blízkom východe, v Saheli a na Ukrajine. Štátny tajomník Marek Eštok informoval alžírskeho veľvyslanca o úspešnej realizácii slovenského evakuačného letu z Libanonu, v rámci ktorého Slovensko dodalo Libanonu humanitárna pomoc v objeme 2,5 tony.

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MZV SR, Foto: MZV SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies