Slovensko a Francúzsko spája politická aj hospodárska spolupráca

NETKY.SK • 13 September 2024, 11:43 • 2 min
Slovensko a Francúzsko spája politická aj hospodárska spolupráca

BRATISLAVA - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok dnes prijal dezignovaného veľvyslanca Francúzskej republiky v SR Nicolasa Surana. Slovensko a Francúzsko sú strategickými partnermi a rozvoj vzájomných vzťahov je dlhodobo dôležitou súčasťou slovenskej zahraničnej politiky.

slovakia

left justify in out

"Chceme pokračovať v posilňovaní bilaterálnych vzťahov medzi Bratislavou a Parížom. Budem veľmi rád, keď po zostavení novej francúzskej vlády budeme ďalej rozvíjať intenzívne kontakty medzi našimi ministerstvami," uviedol štátny tajomník Eštok s poukázaním na vzájomne schválený v poradí štvrtý akčný plán slovensko-francúzskeho strategického partnerstva na roky 2023 – 2027, ktorý je venovaný širokému spektru oblastí spolupráce, akými sú energetika, obrana, životné prostredie, vzdelávanie, kultúra či podpora cestovného ruchu.

Partneri v rozhovore potvrdili potrebu rozvoja obranného priemyslu, podpory jadrovej energetiky a zvyšovania spolupráce v oblasti inovácií. 

"V kontexte aktuálnych európskych tém sme sa zhodli v nevyhnutnosti diskusie na témy rastu konkurencieschopnosti, rozširovania, energetiky, migrácie či nastavenia priorít budúceho rozpočtu Európskej únie," potvrdil Eštok.

Paríž bol v lete dejiskom olympijských i paralympijských hier, ktoré Francúzsko úspešne zvládlo aj s ohľadom na mnohé bezpečnostné riziká. Štátny tajomník slovenského rezortu diplomacie vyzdvihol nasadenie príslušníkov poriadkovej služby a psovodov Policajného zboru SR: "Na žiadosť Francúzska pomáhali so zaistením bezpečnosti na športoviskách a v ich okolí počas hier."

Slovensko-francúzske vzťahy viaže tiež rastúci záujem študentov zo Slovenska o štúdium francúzskeho jazyka. Dôkazom je plná kapacita Francúzskej medzinárodnej školy v Bratislave. Tento rok je pre oba štáty zároveň v znamení viacerých významných výročí a spomienkových podujatí, ktoré si Slovensko a Francúzsko pripomenuli.

Na tradičnú vojenskú prehliadku pri príležitosti štátneho sviatku Francúzska 14. júla boli pozvaní aj zástupcovia krajín, ktoré participovali na oslobodení Francúzska vrátane Ozbrojených síl SR. Predchádzajúci francúzsky veľvyslanec sa zúčastnil pietnej spomienky pri príležitosti 56. výročia okupácie ČSR vojskami Varšavskej zmluvy pred Univerzitou Komenského v Bratislave, ako aj na oslavách 80. výročia Slovenského národného povstania v Bratislave (27.8.2024), v Banskej Bystrici (29.8.2024), ako aj v Strečne (30.8.2024) pri pamätníku francúzskych partizánov.

 Marek Eštok prijal dezignovaného veľvyslanca Francúzskej republiky v SR Nicolasa Surana
Marek Eštok prijal dezignovaného veľvyslanca Francúzskej republiky v SR Nicolasa Surana
Zdroj: MZV SR


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MZV SR, Foto: MZV SR
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies