Ako národná správa zmení pohľad na duševné zdravie slovenských žiakov?

NETKY.SK • 3 Júl 2024, 12:21 • 2 min
Ako národná správa zmení pohľad na duševné zdravie slovenských žiakov?

BRATISLAVA - Duševné zdravie detí a študentov na Slovensku dostane nový impulz. V reakcii na zhoršujúci sa stav duševného zdravia, ovplyvnený aj pandémiou Covid-19, predstavuje rezort školstva národný projekt Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie (VÚDPaP), ktorý prinesie komplexnú správu o duševnom zdraví študentov do roku 2026.

slovakia

left justify in out

Doteraz sa stav duševného zdravia často posudzoval len podľa návštevnosti internetových liniek a online poradní či nárastu intervencií u psychológov, čo neposkytovalo dostatočne relevantné údaje. Preto Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o finančný príspevok na realizáciu národného projektu Dáta o duševnom zdraví. 

Tento projekt bude systematicky a dlhodobo monitorovať duševné zdravie detí a študentov sledovaním ich vzdelávacieho, kognitívneho, emocionálneho a sociálneho vývinu. Cieľom projektu je vytvoriť robustný systém zberu dát, ktorý nám umožní pravidelne analyzovať kľúčové oblasti života detí a študentov a vydávať detailné správy o ich duševnom zdraví.

Týmto spôsobom získa spoločnosť relevantné a reprezentatívne dáta, ktoré pomôžu zlepšovať kvalitu duševného zdravia našich detí a študentov.

"Duševné zdravie detí a študentov na Slovensku dostane nový impulz. Národná správa o duševnom zdraví žiakov a študentov nám umožní systematicky monitorovať ich vzdelávací, kognitívny, emocionálny a sociálny vývin. Tento projekt je kľúčovým krokom k lepšiemu porozumeniu a zlepšeniu duševného zdravia našej mládeže a poskytne nám relevantné a reprezentatívne dáta," uviedol minister školstva Tomáš Drucker.

V súlade so zisteniami národnej správy sa učitelia a odborníci zaškolia na prácu s nástrojmi pre autoevaluáciu duševného zdravia na školách. Budú schopní správne interpretovať zhromaždené dáta a nastavovať programy a stratégie na základe identifikovaných potrieb v jednotlivých regiónoch. Projekt tak vytvorí priestor pre prvý ucelený pohľad na duševné zdravie detí a študentov na Slovensku.

Tento národný projekt sa bude realizovať v rámci Prioritnej osi 4P2 Kvalitné a inkluzívne vzdelávanie, s celkovou indikatívnou výškou finančných prostriedkov 5 753 281,88 eur, z čoho 4 890 289,60 eur bude pochádzať zo zdrojov EÚ.

Už teraz VÚDPaP realizuje projekt Systémová podpora duševného zdravia a prevencie detí, žiakov a študentov, ktorý nastavuje systém podpory duševného zdravia pre všetky úrovne poradenského systému a prevencie.

Tento projekt bol schválený 6. novembra 2023 a pripravuje zariadenia na systematický prístup k podpore a sanácii duševného zdravia v školách a špeciálnych výchovných zariadeniach. Nový národný projekt Dáta o duševnom zdraví predstavuje významný krok k tomu, aby sme mali komplexný a aktuálny prehľad o duševnom zdraví našej mládeže, čo nám umožní lepšie reagovať na ich potreby a zlepšiť ich životnú pohodu a budúcnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo školstva , výskumu, vývoja a mládeže SR, Foto: Freepik (ilustračné foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies