Slovensko rokuje o zmenách v Dohode o obrannej spolupráci s USA

NETKY.SK • 21 Október 2024, 12:46 • 2 min
Slovensko rokuje o zmenách v Dohode o obrannej spolupráci s USA

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany SR diskutuje so slovenskými ministerstvami o úpravách Dohody o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi. Cieľom je upravit podmienky využívania vojenských letísk a zabezpečiť rovnováhu medzi oboma stranami.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo obrany Slovenskej republiky (MO SR) momentálne rokuje o zmenách v Dohode o obrannej spolupráci (DCA) so Spojenými štátmi americkými. Diskusia zahŕňa aj ďalšie slovenské ministerstvá, ktorých sa téma dotýka.

Komunikačný odbor ministerstva potvrdil, že hoci rokovania prebiehajú, zverejnenie konkrétnych detailov zmien je v súčasnosti predčasné.

V minulosti sa zmluvný rámec DCA neprejednával s dotknutými ministerstvami, čo podľa rezortu obrannej správy viedlo k tomu, že ich pripomienky boli často ignorované alebo odmietnuté. Aktuálne však ministerstvá vítajú otvorenú diskusiu o zmenách, čo umožňuje lepšiu koordináciu medzi jednotlivými inštitúciami.

Minister obrany Robert Kaliňák, ktorý nastúpil do funkcie po posledných voľbách, už predtým vyjadril potrebu upraviť DCA do podoby, ktorá by bola výhodnejšia pre Slovensko. Kaliňák označil pôvodne uzavretú zmluvu z roku 2022 za "nešťastne naformulovanú".

Podľa neho je nutné vykonať určité úpravy, aby bola zmluva v súlade s národnými záujmami a požiadavkami.

Dohoda o obrannej spolupráci s USA upravuje, medzi iným, využívanie slovenských vojenských letísk, ako sú Malacky-Kuchyňa a Sliač, americkými ozbrojenými silami. Zmluva bola pôvodne uzavretá na desať rokov, po uplynutí ktorých môže byť predĺžená alebo vypovedaná s ročnou výpovednou lehotou.

Slovenská strana pokračuje v rokovaniach s americkými partnermi a zároveň sa pripravuje na možné úpravy, ktoré by zabezpečili väčšiu rovnováhu medzi oboma stranami. Tento proces pokračuje aj v spolupráci s inými ministerstvami, ktoré sú kľúčové pre implementáciu a kontrolu zmluvy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MO SR, Foto: FB/Ministerstvo obrany Slovenskej republiky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies