Slovensko si pripomenie 80. výročie Karpatsko-duklianskej operácie: Pripravujú sa veľkolepé oslavy a spomienkové podujatia + VIDEO + FOTO

NETKY.SK • 2 Október 2024, 17:32 • 4 min
Slovensko si pripomenie 80. výročie Karpatsko-duklianskej operácie: Pripravujú sa veľkolepé oslavy a spomienkové podujatia + VIDEO + FOTO

SVIDNÍK - Ministerstvo obrany SR si spolu s verejnosťou a významnými hosťami pripomenie 80. výročie Karpatsko-duklianskej operácie, jednej z najťažších horských bitiek druhej svetovej vojny. Oslavy sa uskutočnia v nedeľu 6. októbra pri Pamätníku československého armádneho zboru na Dukle a vo Svidníku, kde je pre návštevníkov pripravený bohatý kultúrno-spoločenský program a pietne podujatia.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo obrany SR v nedeľu 6. októbra zorganizuje rozsiahle oslavy pri príležitosti 80. výročia Karpatsko-duklianskej operácie, jedného z najťažších bojových stretov v horskom teréne počas druhej svetovej vojny.

Spomienkové podujatia sa budú konať pri Pamätníku československého armádneho zboru na Dukle a v meste Svidník. Hlavnými bodmi programu budú pietny akt kladenia vencov, prelet leteckej techniky Ozbrojených síl SR a vystúpenia prominentných hostí.

Pamätné podujatie začne o 13:00 pietnym aktom, pri ktorom sa na Dukle stretne množstvo štátnych predstaviteľov, vrátane prezidenta SR a hlavného veliteľa Ozbrojených síl SR Petra Pellegriniho, podpredsedu vlády a ministra obrany Roberta Kaliňáka a ďalších vrcholných predstaviteľov štátu.

Súčasťou ceremoniálu bude aj prelet vojenskej techniky. Minister obrany Robert Kaliňák pri príležitosti výročia zdôraznil, že oslavy na Dukle sú nielen pietnym aktom, ale aj pripomenutím hrdinstva a obetavosti vojakov, ktorí sa počas Karpatsko-duklianskej operácie neváhali postaviť nepriateľovi aj v mimoriadne náročných horských podmienkach.

"Dukla je miesto piety, úcty a spomienok. Je to miesto, kde sa s pokorou vraciame k obdobiu, keď sa naši predkovia rozhodli postaviť zlu a bojovať za našu slobodu. Verím, že si počas osláv 80. výročia tejto významnej operácie každý nájde chvíľu na to, aby sa zamyslel nad tým, aké dôležité je si históriu pripomínať a nezabúdať na ňu," uviedol minister obrany.

Oslavy budú prebiehať súčasne na dvoch miestach – na Dukle a vo Svidníku. Priamo pri Pamätníku československého armádneho zboru sa uskutoční slávnostný program s príhovormi hostí a vystúpeniami umelcov, ako Miroslav Dvorský, Lúčnica či Ivana Regešová.

Areál sa pre verejnosť otvorí o 11:00 hodine. Vo Svidníku bude program prebiehať v tamojšom Vojenskom historickom múzeu, ktoré sa verejnosti otvorí už o 10:00. Oslavy tam zahŕňajú kultúrne vystúpenia Čarovných ostrohov, Kandráčovcov a Folklórneho súboru Šarišan.

Návštevníci budú môcť vidieť ukážky boja zblízka, prezentáciu vojenskej kynológie, dynamické ukážky vojenskej techniky a výzbroje, ako aj vystúpenie Čestnej stráže Ozbrojených síl SR. Pre deti sú pripravené rôzne edukačné aktivity a hry.

Pre návštevníkov bude zabezpečená kyvadlová doprava medzi Svidníkom a Duklou, ktorá bude premávať v 15-minútových intervaloch od 10:00 do 16:00. Ministerstvo obrany zároveň prosí všetkých návštevníkov, aby prišli s dostatočným časovým predstihom, nakoľko každý bude musieť prejsť bezpečnostnou kontrolou.

Význam Karpatsko-duklianskej operácie je stále hlboko zakorenený v pamäti národa, nakoľko sa jednalo o jednu z najťažších horských bitiek, ktorá otvorila cestu k oslobodeniu Slovenska spod fašistickej nadvlády.

Boje v Duklianskom priesmyku priniesli veľké straty na oboch stranách a vyžiadali si tisíce obetí, no ich výsledkom bolo prelomenie nemeckej obrannej línie a postup Československého armádneho zboru na územie Slovenska.

Oslavy 80. výročia tak budú nielen spomienkou na padlých hrdinov, ale aj pripomenutím si odvahy, sily a jednoty v boji za slobodu a národnú identitu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj/Foto: Netky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies