Smer pripravil uznesenie na odsúdenie atentátu: Podávame ruku na zmieranie, nepleťme si to so slepotou

NETKY.SK • 21 Máj 2024, 10:17 • 2 min
Smer pripravil uznesenie na odsúdenie atentátu: Podávame ruku na zmieranie, nepleťme si to so slepotou

BRATISLAVA - V utorok ráno pred rokovaním parlamentu strana Smer zvolala tlačovú besedu, aby odsúdila uznesením atentát na premiéra Fica. Chceme vyslať signál zmierenia, hovorí podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha.

slovakia

left justify in out

Necelý týždeň po útoku na premiéra Roberta Fica sa na pôde parlamentu stretli poslanci. Národná rada je oproti minulému týždňu tichšie miesto, z bezpečnostných opatrení nateraz platí, že do odvolania sú pozastavené návštevy v budove parlamentu v Bratislave.

“Atentátom došlo k útoku na demokraciu, a našu štátnosť,” vyhlásil na tlačovej konferencii podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha. Spoločne s klubom Smeru predstúpili pred novinárov s odznakmi “Za Fica, za Slovensko”. Smer chce vyslať signál zmierenia, preto pripravil uznesenie, ktorého znenie odsudzuje atentát na Roberta Fica. V návrhu je okrem iného výzva všetkým stranám, médiám a mimovládkam, „aby rešpektovali výsledky volieb a nešírili nenávisť voči vláde“.

Blaha vyzval aby spoločnosť prestala využívať nenávistný slovník a vyzval, aby niektorí politici a médiá prestali s takzvaným obviňovaním obete, teda tvrdili, že za atentát môže Fico sám.

„Pociťujem veľkú zlosť voči tomu, čo sa stalo. Chceme, aby na Slovensku bola stabilita. Chceme zmieranie v rámci celého národa,“ dodáva Ladislav Kamenický zo strany Smer. Verí, že premiér sa vráti opäť do strany a bude ju aj naďalej viesť.

Strana hovorí, že podávajú ruku na zmierenie, ale nechú byť zasiahnutý štyrmi guľkami tak, ako premiér Robert Fico. „Chcem poprosiť, aby si zmierenie neplietli so slepotou,“ dodáva minister Robert Kaliňák o tom, že podávajú ruku na zmier.

Text uznesenia

  1. So zdesením a hlbokým znepokojením prijala správu o atentáte na predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica, ktorý bol zjavne spáchaný z politických motívov a zaslúži si to najostrejšie odsúdenie.
  2. Principiálne odmieta násilie, osobitne násilie, ktoré atentátnik zjavne spáchal iba preto, že má iný politický postoj, aký prezentuje vláda SR.
  3. Vyzýva všetky politické subjekty na Slovensku, ako aj médiá a mimovládny sektor, aby rešpektovali výsledky demokratických volieb a nešírili nenávisť voči legitímnej demokratickej vláde Slovenskej republiky, pretože výsledkom môžu byť aj takéto nenávistné trestné činy.
  4. Apeluje na všetky politické subjekty, ako aj na médiá a mimovládny sektor, aby zmierňovali napätie v spoločnosti, prestali s nenávistnou rétorikou a prispeli k spoločenskému zmieru, stabilite a pokoju na Slovensku.
  5. Zdôrazňuje, že ľudia nesmú byť terčom nenávisti kvôli svojim politickým názorom, pretože pluralita, diverzita a rešpekt k inému názoru sú základom každej slobodnej a demokratickej spoločnosti.
  6. Konštatuje, že úloha zodpovedných a kritických novinárov je v zdravej spoločnosti nezastupiteľná, ale ich práca musí byť založená na faktoch a nie na šírení nenávisti.
  7. Povzbudzuje vládu SR k prijatiu adekvátnych bezpečnostných opatrení, ktoré do budúcnosti zabránia ďalším násilným politickým útokom na ústavných činiteľov a občanov Slovenskej republiky.
  8. Želá predsedovi vlády Slovenskej republiky Robertovi Ficovi skoré uzdravenie, ako aj čo najskorší návrat do výkonu jeho ústavnej funkcie.

Ján Richter, Róbert Puci a Andrej Danko



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Pravda, HN, Aktuality.sk, Foto: SITA / Diana Černák
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies