Sneh a treskúci mráz: Aká je prvá prognóza na zimu?

NETKY.SK • 3 September 2024, 16:38 • 2 min
Sneh a treskúci mráz: Aká je prvá prognóza na zimu?

Predpokladá sa, že priemerné teploty budú o 1 až 2 °C vyššie ako normálne.

slovakia

left justify in out

Hlavným faktorom, ktorý ovplyvní počasie, bude La Niña, rovnako ako polárny vír.

"La Niña je studená fáza veľkej a silnej oceánskej oscilácie ENSO. Ide o oblasť tropického Tichého oceánu, ktorá prechádza medzi studenou a teplou fázou. Studená fáza ENSO sa nazýva La Niña, zatiaľ čo teplá fáza sa nazýva El Niño," vysvetľuje iMeteo.sk.

Podľa najnovšej predpovede teploty oceánu na začiatku zimy je La Niña aktívna, ale zatiaľ nie príliš silná, takže pravdepodobne neprinesie výrazné extrémy.

Aj polárny vír (polar vortex) vykazuje známky, že počas zimy bude slabší, než je obvyklé. "Polárny vír siaha vysoko do atmosféry − najnižšia úroveň atmosféry sa nazýva troposféra, kde sa odohrávajú všetky poveternostné udalosti, a nad ňou je stratosféra. Tento vír funguje ako obrovský cyklón, ktorý pokrýva celý severný pól až po stredné zemepisné šírky. Je prepojený cez všetky úrovne atmosféry," uvádza server.

Podľa modelu ECMWF bude väčšina kontinentu počas zimy teplejšia než zvyčajne, pričom Európa pravdepodobne zažije vplyv vysokého tlaku, ktorý sa bude šíriť z Atlantiku.
Predpokladá sa, že priemerné teploty budú o 1 až 2 °C vyššie ako normálne.

"Predpoveď zrážok pre Európu naznačuje suchší signál na západe kvôli anomálii vysokého tlaku, zatiaľ čo zvyšok kontinentu môže očakávať viac zrážok než zvyčajne. Severné Slovensko by mohlo zažiť vlhkejšiu zimu v porovnaní s južnou časťou krajiny," uvádza iMeteo.sk.

Špeciálna predpoveď snehových zrážok na základe údajov ECMWF naznačuje, že počas decembra a januára môžeme očakávať podpriemerné sneženie. Jedinou oblasťou s očakávanými vyššími zrážkami bude Škandinávia, kde na počasie vplýva miestny systém nízkeho tlaku.

"Pre Slovensko tieto prvé prognózy naznačujú, že zima bude mierne nadpriemerne teplá, a sneženia môže byť o niečo menej, ako je dlhodobý normál. Ide však o prvú vyhliadku, ktorá sa môže ešte zmeniť vzhľadom na dlhý časový rámec," uzavrel portál.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: iMeteo.sk, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies