Prešov: Spravbytkomfort chce investovať 8,5 mil. eur do tepelného hospodárstva

NETKY.SK • 25 Jún 2024, 18:03 • 2 min
Prešov: Spravbytkomfort chce investovať 8,5 mil. eur do tepelného hospodárstva

PREŠOV - Sídlisko Sekčov je podľa spoločnosti Spravbytkomfort postavené na močariskách, spodné vody svojím vplyvom a plynutím času degradujú oceľové potrubia.

slovakia

left justify in out

Zvýšenie hospodárnosti, bezpečnosti a spoľahlivosti dodávky tepla a teplej vody z centrálnej kotolne na Exnárovej ulici pre bytové domy na sídlisku Sekčov v Prešove je cieľom investičnej akcie, ktorú spúšťa spoločnosť Spravbytkomfort.

So stavbou začali v utorok a investícia do novej technológie je naplánovaná na roky 2024 až 2026. Celková výška investície je 8 540 400 eur a dotácia z prostriedkov EÚ predstavuje 7 528 338 eur.

"Cieľom projektu je znížiť spotrebu fosílnych palív, znížiť emisie skleníkových plynov, zvýšiť technologickú účinnosť a hospodárnosť výroby tepla. Aj tento projekt prispeje k nášmu zámeru vybudovať v Prešove moderné ekologické tepelné hospodárstvo a prinášať nové technológie pre budúce generácie," uviedla Naďa Hartmann, predsedníčka predstavenstva a generálna riaditeľka spoločnosti Esco Slovensko, materskej spoločnosti Spravbytkomfort.

Sídlisko Sekčov je podľa spoločnosti Spravbytkomfort postavené na močariskách, spodné vody svojím vplyvom a plynutím času degradujú oceľové potrubia. Následkom je stále sa zvyšujúci počet porúch, nákladov na opravy, a tým aj počet odstávok.

"Sekundárne vykurovacie rozvody a odovzdávacie stanice sú pôvodné, z doby výstavby sídliska, staré 40 a viac rokov," skonštatovala Anita Gašparíková, generálna riaditeľka spoločnosti Spravbytkomfort. Modernizácia má podľa nej minimalizovať straty, respektíve množstvo porúch na teplovodných rozvodoch a zvýšiť komfort prípravy teplej vody a dodávky tepla pre obyvateľov bytových domov.

V novembri 2022 sa spoločnosť zapojila do výzvy na predloženie žiadostí na poskytnutie finančných prostriedkov formou dotácie na projekty z prostriedkov Modernizačného fondu na podporu investícií na modernizáciu energetických systémov vrátane uskladňovania energie a zlepšenia energetickej efektívnosti. Žiadosť o dotáciu v plnom rozsahu bola schválená v auguste 2023.

Na sídlisku Sekčov je to už druhý projekt spolufinancovaný z prostriedkov EÚ, kde po ukončení vykurovacej sezóny 2018/2019 spoločnosť Spravbytkomfort realizovala nový primárny rozvod s dĺžkou 1 993,60 metra. Tento projekt je priamym pokračovaním modernizácie technológií, kde z primárnych potrubí prechádzajú na výmenu sekundárnych potrubí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: spravbytkomfort.sk, Foto: Freepik (ilustračné foto)
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies