Srbský prezident Vučič vyjadruje vďaku Putinovi za dodávky plynu: Srbsko posilňuje priateľstvo s Ruskom

NETKY.SK • 21 Október 2024, 17:15 • 2 min
Srbský prezident Vučič vyjadruje vďaku Putinovi za dodávky plynu: Srbsko posilňuje priateľstvo s Ruskom

BELEHRAD - Srbský prezident Aleksandar Vučič poďakoval ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi za pomoc pri zabezpečení dodávok zemného plynu na zimné mesiace. Vo svojom prvom telefonáte s Putinom po viac ako dvoch rokoch vyjadril presvedčenie, že ich rozhovor prispeje k ďalšiemu rozvoju vzťahov medzi oboma krajinami. Vučič zároveň zdôraznil, že Srbsko sa neplánuje pripojiť k západným sankciám voči Rusku v súvislosti s inváziou na Ukrajinu.

slovakia

left justify in out

Srbský prezident Aleksandar Vučič sa v nedeľu poďakoval ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi za to, že pomohol jeho krajine zabezpečiť dostatočné dodávky zemného plynu na zimu.

Rusko a Srbsko majú trojročnú zmluvu o dodávkach plynu, ktorá vyprší v marci 2025.

Populistický srbský prezident Aleksandar Vučič na Instagrame uviedol, že verí, že telefonát, podľa jeho slov prvý po viac ako dvoch rokoch s ruským prezidentom, pomôže "ďalšiemu rozvoju vzťahov a dôvery medzi Ruskom a Srbskom".

"Rozprávali sme sa ako ľudia, ktorí sa poznajú už dlho, ako priatelia, a desaťminútový rozhovor bol poznačený osobnou poznámkou a hovorili sme aj o tých, ktorí sú slabí (prozápadní) lídri," povedal Vučič.

Vučič citoval Putina, ktorý povedal, že "čo je dobré pre Srbsko, je dobré aj pre Rusko, čo je dobré pre Srbov, je dobré aj pre Rusov".

Vučič neuviedol, či prijme skoršie pozvanie Putina na samit rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS, ktorý sa koncom tohto týždňa koná v Kazani pod vedením Ruska a Číny.

Ruský prezident Vladimir Putin vyznamenáva srbského prezidenta Alexandra Vučiča Radom Alexandra Nevského po ich stretnutí v Belehrade 17. januára 2019.
Ruský prezident Vladimir Putin vyznamenáva srbského prezidenta Alexandra Vučiča Radom Alexandra Nevského po ich stretnutí v Belehrade 17. januára 2019.
Zdroj: Reuters / Maxim Shipenkov

Srbsko, ktoré NATO bombardovalo počas vojny v Kosove v roku 1999, má historicky úzke vzťahy s Ruskom, ale zároveň sa usiluje o vstup do Európskej únie.

Srbská vláda sa dostala pod tlak západných krajín, aby sa pripojila k bloku a uvalila sankcie na Rusko v súvislosti s jeho inváziou na Ukrajinu. Vučič v nedeľu vyhlásil, že Srbsko sa neplánuje odchýliť od svojho postoja nezaviesť sankcie.

Srbsko, ktoré nikdy nebolo súčasťou sovietskeho bloku, si v nedeľu pripomenulo 80. výročie oslobodenia svojho hlavného mesta Belehradu spod nacistickej okupácie počas druhej svetovej vojny, o ktoré sa zaslúžili najmä komunistickí partizáni bývalej Juhoslávie, ale aj sovietska Červená armáda.

Belehradské nacionalistické úrady oslávili dátum oslobodenia demonštráciou proruských nálad, keď tisíce ľudí pochodovali Belehradom, mávali ruskými vlajkami a skandovali heslá.

Na stretnutí pri príležitosti tohto výročia predniesol Vučič prejav v ruskom jazyku, čo je podľa neho prejavom úcty k Červenej armáde, bez ktorej "by nebolo oslobodenia Belehradu".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Foto: Sputnik News / Tlačová služba Ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies