Stará Ľubovňa: Sokoliari, šermiari a boj muža proti mužovi. Čo môžete zažiť na hradných slávnostiach?

NETKY.SK • 26 Júl 2024, 10:32 • 2 min
Stará Ľubovňa: Sokoliari, šermiari a boj muža proti mužovi. Čo môžete zažiť na hradných slávnostiach?

STARÁ ĽUBOVŇA - Vystúpenie šermiarov a sokoliarov i prezentácia chutí kastelána budú súčasťou hradných slávností, ktoré sa uskutočnia od piatka do nedele na hrade Ľubovňa v Starej Ľubovni.

slovakia

left justify in out

"Kastelán, vznešený pán ovládajúci umenie múdreho rozhodovania, čítania, písania a počítania, riadil každodenný život na hrade a často velil vojsku. V roku 1412 sa kastelán pripravoval na veľkolepé stretnutie uhorského kráľa a rímskonemeckého cisára Žigmunda Luxemburského s poľským kráľom a litovským kniežaťom Vladislavom II. Jagelom," informuje múzeum a pozýva verejnosť, aby prišla zažiť, ako vyzerali prípravy na kráľovskú návštevu a spoznali dôležitú úlohu kastelána v histórii hradu.

V programe návštevníci uvidia plátové brnenia, boje muža proti mužovi, sokoliarske umenie a úlohu kastelána. Program sa začne každý deň o 11.00 h, 13.00 h, 15.00 h a 16.30 h. Predstaví sa v ňom Divadelná a šermiarska spoločnosť Aramis, Sokoliari sv. Bavona zo Štiavnických Baní a hudobný hosť Michal Smetanka.

V piatok večer sa uskutoční nočná prehliadka hradu, ktorá priblíži rovnako život kastelánov na hrade.

Od začiatku 14. storočia do približne 15. storočia pôsobili na hrade Ľubovňa kasteláni, ktorí sa starali o jeho technickú údržbu, výstavbu a zabezpečovali hospodárenie i správu pracovníkov hradu.

"Prvým známym kastelánom bol roku 1313 Tomáš Sečiansky. Po ňom v rovnakom roku túto úlohu prebral Mikuláš, syn Dionýza zo Žehry, ktorý bol súčasne kastelánom Spišského hradu. Roku 1412 sa hrad Ľubovňa stal súčasťou spišského zálohu a sídlom správcov celého zálohovaného územia, takzvaných starostov," informovalo múzeum.

"V Poľskom kráľovstve, podobne ako v celej Európe, vychádzala činnosť kastelánov z prvotného významu hradov ako obranných a správnych centier, vďaka čomu sa kasteláni dostali až do kráľovskej rady. Tá sa v 15. storočí preformovala na senát, keďže Poľsko bolo šľachtickou republikou," priblížilo múzeum.

Kasteláni získali v krajine významné postavenie, najvýznamnejším bol krakovský kastelán. V mnohých prípadoch však nešlo o výkonnú funkciu, skôr o čestný úrad.

Vstupy na večerný program budú o 21.00 h, 21.15 h, 21.30 h, 21.45 h a hlavný program sa začne o 22.00 h. Predstaví sa Skupina historického šermu Páni Spiša, Divadlo RAMAGU a Argolla productions.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Realizované je s finančnou podporou Ministerstva cestovného ruchu a športu SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: severovychod.sk, Mesto Stará Ľubovňa, Foto: mrrose.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies