Šťastie detí na Slovensku a online hrozby: Nový prieskum prináša prekvapivé zistenia

NETKY.SK • 5 September 2024, 16:43 • 2 min
Šťastie detí na Slovensku a online hrozby: Nový prieskum prináša prekvapivé zistenia

BRATISLAVA - Štúdia sa zamerala na rôzne aspekty ich každodenného života vrátane pocitov šťastia, výziev, ktorým čelia a bezpečnosti na internete.

slovakia

left justify in out

Nový prieskum Slovenskej nadácie pre UNICEF, ktorý bol realizovaný v spolupráci s Českým výborom pre UNICEF odhaľuje dôležité poznatky o životoch detí na Slovensku a v Českej republike. Štúdia sa zamerala na rôzne aspekty ich každodenného života vrátane pocitov šťastia, výziev, ktorým čelia a bezpečnosti na internete.

Šťastie a spokojnosť detí

Podľa prieskumu sú mladšie deti vo veku do 13 rokov všeobecne šťastnejšie ako staršie deti. Pocit šťastia je najčastejšie spájaný s deťmi z rodín s vyššími príjmami alebo s tými, ktoré žijú s oboma rodičmi. Naopak, deti sa najčastejšie cítia nešťastné, keď sa im nedarí v škole alebo keď sú obeťou urážok. Zaujímavým zistením je, že neúspechy v škole viac trápia žiakov gymnázií.

Viac ako polovica dievčat (75 %) a 58 % chlapcov chodí do školy rado, nielen kvôli priateľom, ale aj kvôli novým vedomostiam. Z prieskumu v Českej republike vyplýva, že mladšie deti kladú väčší dôraz na rodinu ako zdroj šťastia, zatiaľ čo staršie deti (14–17 rokov) si viac cenia priateľstvá.

Bezpečnosť detí online

Dôležitým aspektom prieskumu bola aj bezpečnosť detí na internete. Štvrtina detí sa necíti bezpečne v online priestore a 14 % detí už má skúsenosť s kyberšikanou, pričom staršie
dievčatá sú týmto problémom konfrontované častejšie. Podobne aj v Českej republike je kyberšikana rastúcim problémom, ktorý ohrozuje predovšetkým dievčatá vo veku 14–17 rokov.

90 % oslovených detí na Slovensku a v Česku súhlasí, že pomáhať ľuďom, ktorí to potrebujú, je dôležité, avšak len polovica z nich to reálne aplikuje v praxi. Približne tretina detí je členom nejakej záujmovej skupiny, najčastejšie ide o športové kluby. Viac ako polovica detí sa často nudí, no na druhej strane 18 % detí sa sťažuje na príliš veľa aktivít a nedostatok času na oddych.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: UNICEF, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies